donderdag 9 februari 2017

Drenthe wil klimaatinstituut vestigen op Groningen Airport Eelde


De provincie Drenthe wil het internationale klimaatinstituut Global Centre of Excellence on Climate Adaption, voortkomend uit het Parijse klimaatakkoord van 2015, vestigen in Noord-Nederland. Het vliegveld Groningen Airport Eelde is dan de ideale locatie volgens Drenthe.

De eerste contacten hierover met staatssecretaris Dijksma hebben vandaag (9 februari) plaatsgevonden.


Dijksma staat niet onwelwillend tegenover het idee. Het vliegveld heeft een uitstekende infrastructuur voor het instituut. De bedoeling is dat het instituut een netwerk gaat vormen van landen en internationale organisaties en bedrijven. Het vliegveld, dat als hub naar de rest van de wereld fungeert, brengt de andere landen, bedrijven en organisaties heel dichtbij. Het gebouw van de voormalige Rijksluchtvaarschool staat zo klaar. Gedeputeerde Brink: "We zijn ontzettend enthousiast als college om het instituut in het Noorden te vestigen. En dan uiteindelijk natuurlijk het liefst in Drenthe, op vliegveld Groningen Airport Eelde".

Het klimaatinstituut moet landen gaan adviseren hoe ze het beste kunnen omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Het instituut wordt opgericht door Japan, Nederland en VN-milieuorganisatie (UNEP). Noord-Nederland is de Europese Energieregio en zou daarom een logische keuze zijn. Aan het einde van het jaar neemt het ministerie het besluit waar het klimaatinstituut gevestigd moet worden.