zondag 18 september 2016

AirportLink maandag van start


De directe busverbinding tussen het centrum van Groningen en de luchthaven gaat morgen officieel van start. De AirportLink (lijn 100) rijdt in ongeveer 20 minuten van stad naar luchthaven, een flinke verbetering ten opzichte van de langzame lijn 2. De bus stopt onder andere bij het UMCG, op de Grote Markt, het Zuiderdiep en Hoofdstation. Onderweg wordt er nog gestopt bij de Van Ketwich Verschuurbrug.

AirportLink. Foto van Jorne Bonte
Elektrisch
Er zijn twee bussen voorzien van Groningen Airport stickers. Buiten de dienstregeling van lijn 100, worden de bussen ingezet op andere stadslijnen. Volgend jaar worden de bussen vervangen door volledig elektrische bussen. 

Inkomend toerisme
De bus rijdt aansluitend op de vluchten van en naar Kopenhagen, Londen en Gdansk. Vooral bij die laatste bestemming bleek de huidige busdienst niet toereikend, met propvolle bussen als gevolg. Dat probleem werd in 2014 verholpen met een reservebus. Ook tijdens de Bowie tentoonstelling was het inkomend toerisme opeens van groter belang op Eelde, in samenwerking met het Groninger Museum reed er toen de directe Bowie bus. De nieuwe lijndienst naar Kopenhagen zorgt naar verwachting opnieuw voor een toenemend aantal inkomende toeristen en zakenreizigers. Een snelle busdienst is van cruciaal belang voor deze reizigers.
Lijn 100 stond vandaag al op de vertrekborden op het Hoofdstation. Dit bleek een foutje, er kwam uiteindelijk geen bus opdagen.