vrijdag 7 oktober 2016

Nachtslots op Schiphol zijn op, TUI moet schema wijzigen


Luchtvaartmaatschappij TUIfly heeft het schema van dit najaar moeten wijzigen door een tekort aan nachtslots op Schiphol. De wet staat 32.000 nachtbewegingen toe, maar die zijn voor dit jaar al zo goed als op. De (onafhankelijke) slotcoördinatie heeft daarom beperkingen opgelegd aan TUI, waardoor vluchten niet meer in de nachten kunnen vertrekken of landen. Dezelfde problematiek speelt ook bij Corendon Dutch Airlines, maar deze maatschappij heeft in tegenstelling tot TUI nog slots over uit het verleden.


Reizigers de dupe
TUI is niet meer in staat het huidige schema uit te voeren. Verschillende vluchten op de regionale luchthavens worden daarom uitgevoerd met vliegtuigen van andere maatschappijen, zodat er meer ruimte over blijft om met de eigen vloot overdag vluchten uit te voeren vanaf Schiphol. Door wijzigingen in het vliegschema zijn veel vluchten uren of soms zelfs een dag vervroegd of verlaat. Daardoor missen reizigers een gedeelte van hun vakantie. De situatie duurt zeker nog de hele maand oktober, in november begint het winterschema. 

Freebird Air
Groningen Airport ontvangt zaterdag een Airbus A320 van Freebird Air. Dit toestel vervangt de reguliere vlucht naar Antalya. Vorige week werd er ook al een toestel van Corendon ingezet om het tekort op te vangen.