maandag 18 april 2016

VVEAT: 'Twente Airport als Euregionale luchthaven'


Met de recente berichtgeving over een eventuele steun vanuit Twente aan Münster Osnabrück Airport, en de mogelijke upgrading van Münster Airport naar Euregionale luchthaven, wijst de Vereniging Vrienden van Enschede Airport Twente (VVEAT) erop dat de ontwikkeling van de eigen regionale luchthaven Twente Airport in 2014 voornamelijk door toedoen van Duitse zijde is gestrand. 

Een brief van deze strekking met daarbij een eigen voorstel is vandaag door het VVEAT bestuur verzonden aan de voorzitter van de Euregio. Daarin roept de VVEAT Twentse bestuurders op Twente airport, mede vanwege de unieke 3 km start landingsbaan, in een euregionaal luchthavenplan te betrekken. 


Berlijnse lobby 
De VVEAT meent dat vast is komen te staan dat op het moment dat de exploitatie van de Twentse Luchthaven verzekerd was, er vanuit de directie van Münster Airport een lobby in Berlijn is opgestart om in de Europese Commissie in Brussel de Twentse plannen te blokkeren. De lobby werd gericht op de vermeende staatssteun en staatsrisico. De lobby is succesvol gebleken maar had volgens VVEAT bij een adequate aanpak vanuit provincie, gemeente en bedrijfsleven afgewend kunnen worden. 

Twente als Euregionale luchthaven 
Gezien de financiële situatie van Münster Airport vindt VVEAT dat Twente niet moet investeren in deze luchthaven: "Door het feit dat FMO in handen is van de Duitse overheid en niet van een commerciële partij, is een toekomstige winstgevendheid zeer discutabel." De VVEAT vindt investeren in Twente als Euregionale luchthaven meer op zijn plaats: "Er zal alsnog met kracht gewerkt moet worden aan een doeltreffende vliegbereikbaarheid van de Twentse regio." 

In mei weer vluchten
Eerder deze maand kreeg Aeronextlife toestemming om 12 Boeing 737's te laten landen op Twente Airport. Aeronextlife gaat deze vliegtuigen ontmantelen. De chartermaatschappijen Exxaero, ASL en BBJet Aviation hebben toestemming gekregen voor in totaal honderd vluchten. De ontheffing geldt tot 1 november 2016, daarna is alle verkeer vrij om van de luchthaven gebruik te maken. Als alles volgens de planning verloopt is er voor 1 november een luchthavenbesluit.

(Afbeelding: Archangel12