maandag 24 augustus 2015

Opinie: Volgende keer graag een logische bestemming


Afgelopen voorjaar liet Thomas Cook weten dat Egypte aan het aanbod vanaf Groningen Airport Eelde wordt toegevoegd. De nieuwe bestemming Lanzarote is zo succesvol gebleken, dat Neckermann (onderdeel van Thomas Cook) ook kansen ziet op deze route. Helaas is het niet gelopen zoals gedacht, want Neckermann heeft Egypte nog voor de eerste vlucht geschrapt. Reden: te weinig boekingen. Een landelijke trend, zegt Neckermann.

Bron: Wikimedia Commons

Egypte, het kwam als een volledige verrassing. Ik heb al veel winterzon bestemmingen op papier staan, waarvan de kans op slagen waarschijnlijk groot is. Cyprus, Marokko, Fuerteventura, Madeira, Alicante of Malaga. Maar Egypte, die staat daar niet tussen.

Er zijn genoeg redenen waarom de kans van slagen erg klein is. De voornaamste reden is natuurlijk de onrust in het Midden-Oosten. Egypte is veel in het nieuws geweest de laatste jaren, dus het beeld is niet zo positief. Ook de aanslagen in Tunesië en de onrust in Syrië en Libië zijn actueel. Voor reizen naar Hurghada en Marsa Alam zijn er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken veiligheidsrisico's.  

"Er is in het hele land een verhoogde kans op politieke onrust en gewelddadige acties. En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Vermijd gebouwen van de overheid en plaatsen waar veel buitenlanders komen. Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. Blijf zoveel mogelijk in de resorts, gezien de veiligheidssituatie en de dreiging van terroristische aanslagen." Nou, dan lig je lekker zonder zorgen op je ligbedje hoor...


Daarnaast vraag ik mij af hoeveel vraag er überhaupt is naar Egypte vanuit de Noordelijke provincies en of dat onder standaard omstandigheden genoeg is om de vluchten mee te vullen. Over het algemeen zullen Noorderlingen wat eerder voor een 'normale' bestemming kiezen, zo nuchter zijn we wel. De Canarische Eilanden bijvoorbeeld, daar zijn we hier in het noorden verzot op! Dus het succes van Lanzarote is niet te vertalen naar een gegarandeerd succes van Egypte, dat kon Neckermann toch wel weten?


Het is toch vreemd dat een markt van misschien 1000 reizigers per maand (Tenerife) wel wordt aangevlogen en een bewezen markt van zeker 30.000 reizigers per maand (Barcelona) niet. Ik begrijp wel waarom het gebeurd, maar ket klinkt toch niet logisch? Volgende keer graag wel een logische bestemming. Ik doe maar een voorstel hoor: Madeira in de winter.

24 augustus 2015 21:05