zondag 1 februari 2015

Voor de reiziger: Simpel van Groningen naar Londen!


Vanaf Groningen Airport Eelde vliegt de Britse maatschappij Flybe dagelijks in een uur naar de wereldstad Londen. Simpel, snel en goedkoop. In deze gids wordt kort in stappen uitgelegd wat je allemaal moet regelen.


1. Boek een vlucht 


Flybe vliegt dagelijks vanaf Groningen Airport Eelde naar London-Southend Airport. Op dinsdag en donderdag zijn er zelfs twee vluchten. Tickets kun je boeken op de site van Flybe (site Flybe), de prijzen beginnen bij €29,81 enkele reis.

2. Vliegen vanaf Eelde


Online inchecken is niet mogelijk voor deze vlucht. Je moet je dus ten alle tijden melden bij de incheckbalie op de luchthaven. Wees daarom minstens een uur van te voren aanwezig op de luchthaven. Je kunt natuurlijk een grote koffer meenemen naar Londen, maar voor een citytrip is handbagage genoeg. Voor handbagage betaal je niets. Wel zijn er regels verbonden aan handbagage:

  • Eén stuk bagage per reiziger
  • Maximaal 7 kilogram.
  • De maximale afmetingen zijn 49x37x22cm
Voor specifiekere informatie over hand- en ruimbagage kun je de site van Flybe er eens op naslaan (bagageregels Flybe). Deze vlucht wordt uitgevoerd door Stobart Air, dus let op dat je onder het kopje 'Stobart Air' kijkt.

Eelde is een kleine en snelle luchthaven. Weinig wachttijd en overzichtelijk. Er is een restaurant en achter de controle bevindt zich een tax-free shop. Parkeren op de luchthaven is er net als op andere luchthavens kostbaar, maar wel naast de ingang (Parkeren Groningen Airport). Met het openbaar vervoer is Eelde ook goed bereikbaar, met stadslijn 2 Groningen - De Punt.


3. Aankomst op Southend Airport


Southend is weliswaar een grotere luchthaven dan Eelde, maar nog steeds heel overzichtelijk en kleinschalig. Zodra je bent uitgestapt en eventueel je koffers hebt opgehaald, sta je binnen een kwartier op het treinperron. Een treinticket koop je gemakkelijk vooraf op de site van Greater Anglia (treinticket kopen) of bij de ticketbalie en ticketautomaten op het station. Een enkele reis naar het station London Stratford kost £12,60 (€16,78) en duurt 40 minuten. Op Stratford kun je overstappen op de Londense metro, de meest makkelijke manier om je voort te bewegen in deze grote stad. De trein rijdt nog verder door, naar Liverpool Street Station. Dit station is gelegen in het hart van de stad. De reis hiernaartoe duurt ongeveer 53 minuten en kost £15,50 (€20,64). Ook hier kun je overstappen op de metro.


4. Vervoer in Londen


De meest geschikte manier om van A naar B te komen is door middel van de metro. Met de metro kom je eigenlijk overal, van buitenwijken tot toeristische attracties. Op ieder metrostation kun je een kaart van het metronetwerk krijgen (kaart metronetwerk) en een kaartje kopen.

Een los kaartje is duur. Veel goedkoper én handiger is de zogenaamde Oyster Card, een oplaadbare kaart vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart. De kaart opladen kan op ieder station bij de automaten. Reis je veel en kom je over de prijs van een dagkaart heen? Dan houd de kaart hier rekening mee en betaal je nooit meer dan de prijs van een dagkaart. De aanschaf van een Oyster Card kost je £3 (€3,99). Daarna kun je de kaart op elk gewenst moment met elk gewenst bedrag opladen. De kaart kun je vooraf bestellen op internet, inclusief tegoed. De kaart wordt dan per post verzonden (kaart bestellen). Zo ga je voorbereid op reis!

Een andere mogelijkheid is om een London Travelcard aan te schaffen. De Travelcard is een papieren kaart voor 1 of 7 dagen. De Travelcard voor een week is voordeliger in vergelijking met Oyster in het geval je van plan bent om meerdere dagen in het centrum van Londen te verblijven en in die periode veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer. De Oyster Card gaat weliswaar nooit over de dagkaartprijs van een Travelcard heen, maar berekend dit iedere dag opnieuw. Een weekkaart is voordeliger dan zeven keer een dagkaart. Blijf je slechts 2 of 3 dagen, dan is de Oyster kaart voordeliger. Zeker als je ook buiten het centrum wil reizen.


5. London Pass 


Ben je van plan om veel grote attracties te gaan bezoeken? Dan is de London Pass een handige aankoop! Met de London Pass krijg je toegang tot 60 grote attracties in Londen. Je hoeft geen kaartje te kopen ter plekke, dat scheelt veel wachttijd. Een pas voor één dag kost £49 (€65,24). Je kunt er ook een transportkaart bij kopen, er komt dan £9 (€11,98) bij de prijs op. Met deze kaart kun je op werkdagen na 09:30 en het weekend gratis reizen. De transportkaart op de London Pass is dus goedkoper dan de Oyster Card, maar de transportkaart kan alleen gekocht worden in combinatie met de London Pass. Voor meer prijzen en uitleg, raadpleeg de site van London Pass. Ook deze pas kun je al in Nederland bestellen en laten bezorgen.