maandag 19 september 2016

Kopenhagen moet de stabiele factor worden voor Eelde


Het startschot voor de lijndienst naar Kopenhagen is maandagmorgen in alle vroegte gegeven door de Nederlandse ambassadeur in Kopenhagen, Henk Swarttouw. Samen met Sven Kukemelk van Nordica, Oliver Petersen van Copenhagen Airport, een delegatie van Örebro Airport en een aantal reguliere passagiers, kwam Swarttouw keurig op tijd aan op Groningen Airport Eelde met vlucht JP7841.

Vanaf deze week vliegt het Estste Nordica twee keer per dag tussen Groningen en Kopenhagen. De eerste vlucht naar Kopenhagen zit zo goed als vol. Dat is erg goed nieuws, aldus Jonas van Dorp van Groningen Airport, "maar we zijn voor het eerste jaar tevreden als de bezetting uitkomt rond de 40%." De route wordt in de wintermaanden gevlogen met de comfortabele Embraer ERJ-145, waarin plaats is voor 49 passagiers. De bedoeling is dat er vanaf het zomerseizoen wordt gevlogen met de grotere Bombardier CRJ700 (70 passagiers).


De wereld over
De lijndienst is niet alleen opgezet voor toeristen en zakenmensen met Kopenhagen als eindpunt. Met één ticket de wereld over, dat is wat deze lijndienst zo uniek maakt voor Groningen Airport. Sinds het opheffen van de lijndienst naar Schiphol, heeft Groningen deze luxe niet meer gehad. Passagiers stappen op de luchthaven van Kopenhagen zonder moeite over op een vervolgvlucht, de koffers worden automatisch overgeladen naar het volgende vliegtuig. Bijvoorbeeld op de vlucht naar Stockholm, Reykjavik, New York of Singapore.

Alternatief voor Schiphol
"Deze lijndienst is voor Groningen een zeer goed alternatief voor Schiphol. Vooral reizigers met een zakelijk reisdoel weten ons nu al goed te vinden," aldus Sven Kukemelk van Nordica, "Maar niet alleen Kopenhagen is in trek, Kopenhagen biedt een groot scala aan doorverbindingen binnen Europa en verder." Voor Kukemelk was de opening van de lijnvlucht een van de mooiste uit zijn carrière: "Ik heb ongeveer 30 tot 40 routeopeningen meegemaakt, maar omdat Groningen tot gisteren zo slecht bereikbaar was via de lucht is dit wel een speciale."

Scandinavian Airlines
De vluchten worden uitgevoerd in samenwerking met Scandinavian Airlines (SAS), de KLM van Scandinavië. De luchthaven hoopt nog deze week de afspraken met SAS rond te hebben, zodat er ook een SAS vluchtnummer op de vluchten kan worden gezet en tickets op de website van SAS geboekt kunnen worden. Dat is handig om ook buitenlandse reizigers aan te trekken, aangezien SAS een veel bekender merk is dan Nordica. "We willen niet alleen Nederlanders aan boord, dus die codeshare is heel belangrijk. Maar zelfs zonder codeshare weten passagiers ons al erg goed te vinden," aldus Van Dorp.


Luchthaven is belangrijk
Ook veel van de aanwezige gasten onderstrepen het belang van deze verbinding. "Deze verbinding is erg belangrijk om nieuwe bedrijven te kunnen aantrekken. Een van de eerste vragen die een geïnteresseerd bedrijf stelt is of er een luchthaven in de buurt is," volgens Harm Post, CEO van Groningen Seaports. Swarttouw benadrukt het aandeel dat Scandinavië heeft in het exportcijfer van Nederland, "Naar Scandinavië wordt meer geëxporteerd dan naar Brazilië en China samen. Door deze lijndienst maken we elkaar sterker." Commissaris van de Koning, Tichelaar, doet nogmaals een oproep Friesland: "Participeer in onze Noordelijke luchthaven, zeker met het oog op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018."