dinsdag 7 maart 2017

SAS verzet zich tegen Zweedse vliegtax


Als Zweden een vliegtax invoert, is SAS bereid haar intercontinentale routes te verhuizen naar Kopenhagen ofwel Helsinki. De Zweedse regering pleit voor de invoering van een vliegtax per 1 januari 2018. Voor lange vluchten komt dit neer op bijna 45 Euro bovenop de ticketprijs. Het doel van de belasting is om het klimaateffect van de luchtvaart te verminderen.

SAS noemt de maatregel onbezonnen, niet effectief en veel te duur. SAS vreest bovendien dat de maatregelen er voor zorgen dat de carriers uit het Midden-Oosten de Zweedse markt gaan domineren, omdat deze maatschappijen de klap veel beter kunnen opvangen door overheidssteun. Volgens SAS zijn de effecten van de vliegtax die Noorwegen afgelopen zomer invoerde inmiddels ook merkbaar, de tax zorgde voor een afname van 5% buitenlands vliegverkeer. 


"Er is geen twijfel over mogelijk dat de focus voor het opstarten van nieuwe intercontinentale routes nu op Kopenhagen ligt. Als Zweden de vliegtax doorzet zijn wij zelfs bereid alle routes naar Kopenhagen of Helsinki te verplaatsen," aldus SAS in een reactie op de Zweedse regering. 

Door de lijnvlucht tussen Groningen en Kopenhagen ligt de wereld binnen handbereik voor de Noordelijke reizigers. Meer intercontinentale routes vanaf Kopenhagen zou goed nieuws zijn voor deze lijnvlucht.

Groningen - 7 maart 2017