dinsdag 31 januari 2017

Eelde stevent af op goed jaar


Nog nooit had Groningen Airport Eelde zoveel beschikbare stoelen als dit jaar*. Ze moeten nog wel even gevuld worden met passagiers, maar als we de gemiddelde bezettingscijfers van de afgelopen jaren als leidraad nemen (~68%), dan stevent de luchthaven af op een recordjaar. In 2015 werden er 220.00 passagiers verwerkt, in 2017 zou dat weleens richting de 250.000 kunnen gaan.

Klik voor vergroting

In aantallen passagiers was 2016 bepaald geen topjaar, ten opzichte van recordjaar 2015 zakte het aantal passagiers met 15%. Groningen Airport wijt de daling aan de vluchtelingenproblematiek in Griekenland en Turkije. Vluchten naar Bodrum, Dalaman en Kos werden daardoor geschrapt. In het lijndienstverkeer (Kopenhagen, Londen en Gdansk) werd juist een groei van 6% genoteerd.  

Nieuwe lijn- en charterdiensten zorgen in 2017 voor een impuls. Corendon start met vluchten naar Kos en Heraklion, TUI met vluchten naar Gran Canaria en Heraklion en de lijndienst naar Kopenhagen gaat zijn eerste volle jaar in. Dat resulteert in het hoogste aantal beschikbare stoelen ooit.

* De berekening van het aantal stoelen is gebaseerd op de vluchtschema's van de luchtvaartmaatschappijen. Cijfers komen niet van Groningen Airport Eelde.