vrijdag 30 september 2016

SAS codeshare op Kopenhagen vluchten een feit


De lijndienst tussen Groningen en Kopenhagen draagt vanaf vandaag, naast het reguliere vluchtnummer van Nordica, ook een vluchtnummer van Scandinavian Airlines (SAS). Reizigers krijgen daardoor makkelijker en goedkoper toegang tot het wereldwijde netwerk van SAS.

Singapore en Los Angeles
Doordat de afspraken nog niet rond waren, was het voor reizigers niet mogelijk om op het internet tickets te kopen naar steden zoals Stockholm, Berlijn, Singapore en Los Angeles. Alleen reisbureaus hadden toegang tot deze systemen. Vanaf vandaag zijn de tickets ook verkrijgbaar op flysas.com, de websites van de andere Star Alliance maatschappijen en vergelijkingswebsites. Op dit moment (18:30) zijn alleen de Scandinavische verbindingen beschikbaar op de website van SAS, maar de intercontinentale en Europese vluchten zullen naar verwachting snel volgen.

Transferaanwijzingen op Kopenhagen Airport (Andreas, Flickr)
Handmatig invoeren
De luchthaven hoopte vorige week de afspraken al rond te hebben, maar vanwege de vakantieperiode liet de codeshare langer op zich wachten. De vluchten moesten handmatig worden ingevoerd in de systemen van SAS en andere Star Alliance members. 

Code sharing
Steeds vaker werken luchtvaartmaatschappijen samen door stoelen aan te bieden op een lijnvlucht die gevlogen wordt door een andere maatschappij. Het grootste voordeel voor de reizigers is dat het mogelijk wordt om verbindende vluchten te boeken en daardoor meer bestemmingen bereikbaar worden. Op het vertrekbord van Groningen Airport wordt Kopenhagen vanaf vandaag dubbel vermeld, namelijk het Nordica vluchtnummer en het SAS vluchtnummer.