dinsdag 5 april 2016

Rust keert terug op de Belgische regionale luchthavens


De Belgische regionale luchthavens hebben twee zeer drukke weken achter de rug. Omdat de luchthaven van Brussel de afgelopen twee weken zo goed als op slot was, zijn maatschappijen massaal uitgeweken naar de regionale luchthavens. Met de stapsgewijze heropening van Brussels Airport keer de rust op de luchthavens weer enigszins terug.

Met 58 vluchten per dag op Antwerpen Airport werd de theoretische maximumcapaciteit daar ver overschreden. Op de luchthaven van Luik werden op sommige dagen zelfs 80 vluchten verwerkt, terwijl dat er normaal 12 zijn. Ook de luchthaven van Oostende zag het aantal vluchten drastisch toenemen, aangezien Jetairfly bijna al haar operaties naar deze luchthaven verhuisde.


Homecarrier Brussels Airlines verwacht vanaf zaterdag weer volop te kunnen draaien op Brussel, de laatste vluchten op Luik vinden op vrijdag plaats.

Vanwege de paasvakantie blijft Jetairfly voorlopig nog vliegen op Oostende, ondanks de heropening van Brussel. Veel passagiers hebben de auto geparkeerd in Oostende, om logistieke redenen is het daarom handiger om in ieder geval de paasvakantie nog vol te maken in Oostende.

Oostende verwerkte in maart 2016 ruim 255% meer passagiers in vergelijking tot maart 2015. Vanwege de drukte werden recreatieve piloten en lesvluchten verzocht tijdelijk geen gebruik te maken van het vliegveld, waardoor het aantal vliegbewegingen ondanks de forse passagierstoename met 11% af is genomen.

De luchthaven van Brussel zal voorlopig nog niet het aantal vluchten kunnen afhandelen zoals dat voor de aanslagen gebeurde. De regionale luchthavens blijven daarom van groot belang. Thomas Cook verwacht op 12 april 65% van de vluchten weer vanaf Brussel uit te kunnen voeren, de overige vluchten vertrekken nog vanaf Luik.

(Afbeelding: Wikimedia Commons, Raimond Spekking)