zondag 26 juni 2016

Opinie: "Fryslân heeft Groningen Airport Eelde nodig"


Een voorstel van de ChristenUnie om te onderzoeken of Fryslân net als Groningen en Drenthe het vliegveld van Eelde kan steunen, kreeg woensdag weinig steun in de Provinciale Staten van Fryslân. Paul van Gessel was directeur van het inmiddels opgeheven Friese provinciale marketingbureau Fryslân Marketing. Deze organisatie heeft zich jarenlang ingezet om de provincie op de kaart te zetten bij toeristen uit binnen- en buitenland. De organisatie was voorstander van de baanverlenging, omdat dit positieve gevolgen kan hebben op het aantal buitenlandse toeristen in Friesland. Volgens Van Gessel heeft Friesland Groningen Airport Eelde nodig.


"Fryslân heeft Groningen Airport Eelde nodig

Economische ontwikkeling en de Provincie Fryslân, een bijzondere combinatie. Op het Provinciehuis in Leeuwarden denken ze aan de basis te staan van bijna iedere economische ontwikkeling. En we faciliteren, zeggen ze. Onzin natuurlijk. Economie en overheid moeten niet teveel in elkaars vaarwater gaan zitten.

Maar soms kan een Provincie belangrijk zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur. Op het land, op het water en in de lucht. Daar moeten wegen, waterwerken en luchtvaartvoorzieningen goed worden onderhouden en soms vernieuwd. Dat kost geld. Qua wegen is Fryslân nagenoeg klaar; idem wat betreft water. Hier en daar nog een finishing touch en voila Fryslân is klaar voor de toekomst. 


Maar hoe zit dat met de luchtvaart? Ronduit belabberd. Dat was en is een zorg voor anderen. Groningen, Drenthe en Tynaarlo knappen het zelf maar op met hun luchthaven Groningen Airport Eelde. "We gaan niet meedoen in een paar ton verlies per jaar" hoor je de Friese politiek ferm zeggen. Pennywise en Pound Foolish.

Maar het is vooral de dommigheid en het chauvinisme van Groningen die de Friezen zo kopschuw laat reageren. Veel, heel veel, is er te zeggen voor het gezamenlijk verdelen van de aandelen van GAE tussen Groningen, Drenthe en Fryslân. En ja, dat kost een bedragje omdat het de eerste jaren verliesgevende aandelen zijn. Maar het brengt ook veel, zakelijk én toeristisch. Is Leeuwarden/Fryslân in 2018 niet Culturele Hoofdstad van Europa?

Noem dan 'onze' airport 'Airport Groningen Fryslân Drente' of fuseer de 3 noordelijke Provincies. Onze economie zal er wel bij varen. Wat een geneuzel om deze kans vanuit Fryslân te laten liggen!"