donderdag 4 februari 2016

Voorlopig nog niet met 200km/h naar Schiphol


De Nederlandse Spoorwegen zijn niet van plan om de snelheid op de Hanzelijn de komende jaren te verhogen. Pas tussen 2020-2022 komt er zicht op een snelheidsverhoging, weet treinreiziger.nl te melden.

Hanzelijn bij Dronten (Wikimedia)
De in 2012 aangelegde Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad is één van de weinige spoorlijnen in Nederland die geschikt is voor hoge snelheden. De treinen van de NS kunnen echter niet harder dan 160 kilometer per uur. Maar zelfs dat zit er nog niet in, want om harder dan 140 kilometer per uur te mogen rijden moeten de treinen eerst worden voorzien van een ERTMS beveiligingssysteem. Ook de aansluitende spoorlijn (Lelystad - Weesp) is in principe geschikt voor hogere snelheden dan 140km/h.

Een snelheidsverhoging op het traject Zwolle - Weesp zou een behoorlijke tijdbesparing kunnen opleveren voor reizigers vanuit het noorden van Nederland naar Schiphol. De NS lijkt hier echter geen prioriteit van te maken. Of de nieuwe intercitytreinen, die vanaf 2020 worden geleverd, worden ingezet op lijnen naar Groningen en Leeuwarden is niet bekend. Treinreiziger.nl krijgt geen antwoorden van de NS.