woensdag 13 juli 2016

Groningen Airport verbonden met de wereld via Kopenhagen


De Estische luchtvaartmaatschappij Nordica gaat Groningen Airport Eelde verbinden met Kopenhagen. De maatschappij doet dit in samenwerking met Star Alliance member Scandinavian Airlines, de KLM van Scandinavië. Hiermee komt een lang gekoesterde wens van de Noordelijke luchthaven in vervulling, namelijk een lijndienst aanbieden naar een grote Europese hub-luchthaven.

De vluchten starten op 19 september en worden 11 keer per week uitgevoerd. Op de luchthaven van Kopenhagen kunnen passagiers overstappen op talloze vluchten binnen Scandinavië en meerdere intercontinentale vluchten naar Noord-Amerika en Azië. Na Amsterdam en Rotterdam Airport is Groningen de derde luchthaven van Nederland die deze service kan bieden.


Twee vluchten per dag
De vluchten worden 11 keer per week uitgevoerd met een Embraer RJ145, daarin is plaats voor 49 passagiers. Vanaf 31 oktober wordt de capaciteit verhoogd door een Canadair Regional Jet 700 in te zetten, met plaats voor 70 passagiers. Met deze toestellen worden twee vluchten op werkdagen en een vlucht op zondagavond uitgevoerd. Het toestel vertrekt om 07:35 uit Kopenhagen en vliegt dan in iets meer dan een uur naar Eelde. Om 09:10 vertrekt het toestel weer naar Kopenhagen, zodat de aankomsttijd daar gunstig is voor overstappende passagiers. De tweede vlucht vertrekt om 17:35 uit Kopenhagen, komt om 18:45 aan op Eelde, vertrekt om 19:15 en komt om 20:25 weer aan op Kopenhagen. In de tijd dat het vliegtuig niet wordt ingezet voor de vluchten naar Eelde, vliegt het van en naar Orebro in Zweden. 

Air Operators Certificate
Nordica, de flagcarrier van Estland en volledig in handen van de Estse overheid, is in november 2015 opgericht om de vluchten van het failliete Estonian Air over te nemen. Nordica bezit echter nog niet over het vereiste Air Operators Certificate (AOC), daarom worden alle vluchten van Nordica voorlopig uitgevoerd onder de AOC van het Sloveense Adria Airways, eveneens lid van Star Alliance.

Hub-verbinding cruciaal
'Werelden verbinden', dat is de ambitie van Groningen Airport Eelde beschreven in de lange termijn visie van 2013. Om deze ambitie te bereiken is vandaag een grote stap gezet. Voor Groningen Airport is een hub-verbinding cruciaal, aangezien de aandeelhouders eisen dat er eerst gevlogen wordt voordat er weer geld bij kan. Een hub-verbinding betekent niet onmiddellijk dat de luchthaven rendabel gaat draaien, maar wel dat het maatschappelijk nut van de luchthaven omhoog schiet. Het noorden van Nederland is verbonden met de rest van de wereld, dat wordt gezien als een grote plus voor het vestigingsklimaat van de regio.

Danish Air Transport
Voor de verbinding naar Kopenhagen was Groningen Airport in gesprek met minstens twee partijen. Naast  Nordica was ook Danish Air Transport geïnteresseerd in het opzetten van een lijndienst.

Gemakkelijk overstappen
De luchthaven van Kopenhagen heeft frequente verbindingen naar veel Scandinavische steden. Naar Stockholm wordt tot wel 15 keer per dag gevlogen, waardoor er altijd een snelle overstap mogelijk is. Hetzelfde geldt voor Oslo met 14 vluchten per dag, Göteborg met 8 vluchten per dag, Helsinki met 5 per dag en nog een aantal bestemmingen binnen Noorwegen en Denemarken.

Top 10 frequente relevante bestemmingen vanaf Kopenhagen
Scandinavian Airlines vliegt vanuit Kopenhagen naar meerdere intercontinentale bestemmingen. In de Verenigde Staten zijn dit Chicago, Boston, New York, San-Francisco, Washington en Miami. In Azië wordt er gevlogen naar Peking, Shanghai en Tokyo. Daarnaast vliegen partners van Scandinavian naar Toronto, Cäiro, Bangkok, Dubai en Singapore. Al deze bestemming zijn binnenkort te boeken vanaf Groningen op één ticket. Op Kopenhagen hoeft de passagier niet meer door de controle of langs de kofferbanden, er kan zonder moeite worden overgestapt op een vervolgvlucht.

Korte overstaptijden
De overstaptijden op Kopenhagen zijn door de overzichtelijke en compacte terminal laag in vergelijking met andere luchthavens. Om vanuit een vlucht uit Groningen over te stappen op een vlucht naar Amerika of Azië is minimaal 45 minuten nodig, voor een vlucht naar een Europese Schengen bestemming is de overstaptijd zelfs maar 30 minuten.

Bezoek de themapagina over de lijndienst naar Kopenhagen om te kijken welke bestemmingen er nu allemaal mogelijk zijn vanaf Groningen met één overstap.

Update 11:30 Dagblad van het Noorden
Het DVHN weet te melden dat Groningen Airport zich heeft kunnen aansluiten bij een deal tussen Nordica en Orebro Airport. Nordica voerde deze lijnvlucht al uit. Nu Groningen zich aansluit bij deze deal, wordt het toestel beter benut waardoor de vaste kosten lager uitvallen. Deze deal duurt tot 2018, daarna moet de lijnvlucht rendabel te exploiteren zijn.

Afbeelding luchthaven: Wikimedia Commons