donderdag 18 juni 2015

Heeft Nederland teveel luchthavens?


Vijf internationale luchthavens in ons kleine landje. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Groningen. Als het onderwerp 'regionale luchthavens' ter sprake komt, zijn veel mensen van mening dat vijf stuks te veel is voor Nederland. Maar is dat ook echt zo? Heeft Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel luchthavens?

Top 15 landen met minste aantal luchthavens per hoofd van de bevolking
Puur gebaseerd op inwonersaantal is dat onzin. Sterker nog, Nederland heeft er in dat opzicht veel te weinig. Alleen Servië doet het nog slechter. Verder moeten wij alle Europese landen achter ons laten, inclusief de veel minder ontwikkelde landen in het oosten van Europa. Maar er speelt meer mee dan alleen inwoneraantal, het is belangrijk om ook te kijken naar oppervlakte per land en andere factoren.


Ierland bijvoorbeeld, qua ontwikkeling en oppervlakte een vergelijkbaar land. Daar hebben ze 6 luchthavens, terwijl er niet eens 5 miljoen mensen wonen. Reden: het is een eiland. Inwoners zijn voor buitenlandse bezoekjes veel afhankelijker van het vliegtuig. Dat geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk en ook wel een beetje voor de Baltische Staten. Finland heeft 19 luchthavens op ruim 5 miljoen inwoners. Dat is logisch. Finland is een groot land en heeft daarom een uitgebreid binnenlands netwerk. Dat geldt ook voor Noorwegen, Zweden en IJsland. Ook Spanje, Italië, Kroatië en Cyprus hebben in verhouding heel veel luchthavens. Toerisme is de reden.

Er zijn een aantal landen die wel goed vergelijkbaar zijn met Nederland. Als eerste natuurlijk België. Ook onze zuiderburen hebben vijf luchthavens, terwijl hun oppervlakte en inwoneraantal veel lager liggen. België scoort duidelijk beter dan Nederland. Ook Denemarken scoort vele malen beter. Met slechts 5,6 miljoen inwoners en een vergelijkbare oppervlakte als Nederland, hebben ze daar toch 9 luchthavens (waarvan 6 internationaal). Dat is deels verklaarbaar omdat Kopenhagen in een uithoek van het land ligt. Over de weg en het spoor duurt het lang om in Kopenhagen te komen, aangezien Denemarken uit vier grote (schier-)eilanden bestaat. Maar ondanks dat voordeel, scoort Denemarken nog steeds erg hoog. Zwitserland is ook vergelijkbaar. Even groot als Nederland, 8 miljoen inwoners en toch 4 luchthavens.

Conclusie: Nederland scoort niet alleen slecht als je alleen kijkt naar het inwonersaantal, maar ook in vergelijking met andere landen met dezelfde voorwaarden. Het is daarom onzin om te zeggen dat Nederland te veel luchthavens heeft. Vijf is een mooi aantal, laten we dat mooi zo houden.