zaterdag 16 juli 2016

Nu al te boeken: Athene of kasteelstad Örebro


Nu de wereld binnen handbereik ligt vanaf Groningen Airport Eelde, licht Airportnieuws de komende maanden af en toe verrassende en populaire bestemmingen uit. We beginnen met de Zweedse stad Örebro, een levendige studentenstad in het midden van het land. Daarna een korte blik op Athene, want ook deze stad is straks makkelijk bereikbaar vanaf Eelde.


Örebro

Met ongeveer 143.000 inwoners is Örebro de zevende stad van Zweden. De studentenstad wordt ook wel de 'fietsstad van Zweden' genoemd, dat moet de Groningse Stadjers goed in de oren klinken. De stad vervult een regionale centrumfunctie in het midden van Zweden. Ondanks dat het toerisme er nog niet floreert, zijn er toch veel interessante attracties te vinden. Örebro en haar omgeving is door een combinatie van cultuur en natuur zeker de moeite waard.

Kasteel van Örebro (Wikimedia)
De grootste toeristische trekpleister van de stad is het kasteel. Middenin het centrum van de stad, op een eilandje in de Svartån rivier, staat dit enorme kasteel. Een beetje mysterieus is het wel, want wanneer het kasteel precies gebouwd is, dat is niet bekend. Rondom het kasteel, op eilandjes verbonden met bruggen, ligt het slotpark. Het provinciaal museum Örebro Läns Museum ligt aan de andere kant van dit park. Naast een vaste en wisselende kunstcollectie staat het museum ook in het teken van de geschiedenis van de regio.

Storgatan (Wikimedia)
De belangrijkste winkelstraat van de stad is Köpmangatan. Deze straat verbindt het slot met het Grote Plein en Våghustorget. Aan het Grote Plein, Stortorget in het Zweeds, staat de middeleeuwse Sint Nicolai Kerk. Opvallend zijn de verschillende soorten stenen waarmee deze gotische kerk is gebouwd. Er werden uitsluitend stenen uit de buurt gebruikt, maar na een aantal restauraties was het soort stenen waarmee de kerk is gebouwd op. Voor een stad van dit formaat heeft Örebro gigantisch veel pleinen. Naast het Grote Plein en Våghustorget zijn er ook nog het Järntorget, Olof Palmes Torg en Teaterplan. 

Aan de oostkant van het centrum ligt het Stadspark. Dit park is meerdere malen verkozen tot het mooiste stadspark van Zweden. Niet alleen vanwege de schoonheid, maar vooral vanwege het aantal activiteiten dat er wordt georganiseerd. Het openluchtmuseum Wadköping ligt aan de rand van het park. Dit museum is een verzameling van oude Zweedse huisjes en mooie tuintjes. Vergelijkbaar met het Zuiderzeemuseum in Nederland, maar dan wat kleiner. 

Wadköping (Wikimedia)
Een pontje verbindt Stadsparken met Stora Holmen, een eiland in de rivier. Op dit eiland worden veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. In de zomermaanden rijdt een klein treintje rondjes over het eiland.

Als je de stad uit komt beginnen de uitgestrekte Zweedse bossen en meren. Voor 50 Kronen (10 kronen is €1,10) kun je de trein nemen naar het stadje Nora, de treinrit duurt slechts 36 minuten. Vanuit dit stadje zijn er mooie wandelingen te maken door het glooiende landschap, door bossen en langs meren.  Maar het stadje zelf is ook de moeite waard. Nora staat bekend om de vele oude typische Zweedse houten gebouwen die bewaard zijn gebleven en is bovendien mooi gelegen aan het Norameer.

De omgeving is ook goed te ontdekken op de racefiets of mountainbike. Rond Örebro en Nora zijn door Bergslagen Cycling verschillende routes uitgezet. Fietsen huren kan op verschillende plekken.

Bergslagen Cycling
Örebro is gemakkelijk bereikbaar vanaf Groningen Airport met een korte overstap van 35 minuten op de luchthaven van Kopenhagen. De overstap is gegarandeerd, omdat de aansluitende vlucht naar Örebro wordt uitgevoerd met hetzelfde vliegtuig als de vlucht uit Groningen. Op de terugweg is de overstap wederom slechts 30 minuten. Vluchten zijn te boeken bij Nordica voor €282 retour. Op de luchthaven is autoverhuur beschikbaar. Een taxi naar het centrum duurt ongeveer 15 minuten en kost 300 Kronen.

Athene


Naast een verrassende bestemming lichten we ook een populaire bestemming kort uit. Voor deze eerste editie hebben we gekozen voor Athene, omdat dit een van de weinige bestemmingen is die al correct in het ticketsysteem is geladen.

Athene is de bakermat van het klassieke Griekenland en dus van de Westerse beschaving. De grootste bezienswaardigheden hebben allen te maken met deze rijke historie. De Akropolis van Athene, UNESCO werelderfgoed, is een ruim 150 meter hoge tafelberg in het centrum van de stad. Het is het hoogste deel van de stad en huisvest een aantal zeer oude belangrijke gebouwen zoals het Parthenon en de Tempel van Nikè. Andere trekpleisters in Athene zijn het Dionysus theater en de Agora.

Akropolis van Athene (Wikimedia)
Athene is bereikbaar vanuit Groningen met een overstap op Kopenhagen Airport. Aegean Airline, Star Alliance member, vliegt een paar keer per week van Kopenhagen naar Athene. Niet op alle dagen is de overstap gunstig. Door bijvoorbeeld op dinsdag te vertrekken en op zondag terug te keren, zijn de overstaptijden perfect. Op de heenweg is de overstap 1 uur en 5 minuten en op de terugweg 1 uur en 50 minuten. Tickets zijn te boeken bij Nordica voor €269 retour. De luchthaven van Athene ligt een paar kilometer buiten de stad en is makkelijk bereikbaar per metro.