Airportnieuws is nu FlyGRQ

Deze website wordt niet meer onderhouden

woensdag 16 december 2015

Toch een Transferium nabij Groningen Airport


De Provinciale Staten van Drenthe hebben vandaag besloten dat er toch een Transferium bij De Punt nabij Groningen Airport ontwikkeld mag worden. De bedoeling is dat er 200 parkeerplaatsen komen, maar dat kan later mogelijk uitgebreid worden tot 500 plaatsen.

Er was lang onzekerheid over de komst van het Transferium nabij de luchthaven. Tegenstanders zoals Natuurplatform Drentsche Aa wijzen op de mogelijke schade aan het naastgelegen natuurgebied. Ook werd er getwijfeld over nut en noodzaak van de parkeerplaatsen en of het niet te ver van de stad zou liggen.

Helemaal zeker zijn de plannen nog niet. Er moet eerst nog een Milieueffectrapportage gemaakt worden en de plannen moeten nog worden goedgekeurd door de gemeente Tynaarlo. Maar er worden geen grote problemen meer verwacht.

Lees ook:

- Proef met autonome pendeldienst naar Transferium De Punt




KLM zet kanttekeningen bij 747 operatie naar Heerlen


Wat een geniaal idee Inge en Margot, eenmalig een Boeing 747 charteren om Serious request te bezoeken in Heerlen. In plaats van ruim 4 uur met de trein, kunnen Noorderlingen in een halfuurtje naar het zuiden van Nederland. Dat zou toch wat zijn!





















KLM wil graag meewerken, niet in de laatste plaats omdat ook KLM al een tijd speelt met de gedachte om een permanente verbinding te starten tussen Assen en Heerlen! "Zakelijk is deze route razend populair." Helaas zitten er wel wat kanttekeningen aan het verhaal. ;-)























 

Weet je wat KLM, een lijndienst tussen Groningen en Maastricht is meer dan welkom. En die Fokker 70's van jullie, dat past prima op onze Groningse baan hoor! Een 737 zou ook mooi zijn. En euh KLM... een 747 past ook prima op onze baan. De baan van Sint Maarten is slechts 2300 meter en daar lukt het ook. Dus waar wachten jullie op?



vrijdag 11 december 2015

Directe bus aansluitend op lijnvluchten Groningen Airport


Vanaf vrijdag 11 december rijdt er 9 keer per week een snelle bus tussen Groningen Airport Eelde en het Centraal Station in Groningen. De busverbinding sluit perfect aan op de lijnvluchten van en naar Londen en Gdańsk.

De David Bowie is expositie in het Groninger Museum is de aanleiding voor het opzetten van deze buslijn. De expositie zal naar verwachting veel buitenlandse toeristen naar de stad Groningen trekken. Internoord Reizen en Groningen Airport Eelde hebben in samenwerking met Flybe all-in arrangementen met o.a. bezoek aan de tentoonstelling opgezet. Vervolgens hebben Internoord Reizen, Groningen Airport Eelde en Marketing Groningen de handen ineen geslagen om alle buitenlandse toeristen die aankomen op de luchthaven gastvrij te onthalen.

De directe busverbinding blijft in elk geval tot het einde van de David Bowie is expositie rijden, op 13 maart. Ook overige passagiers kunnen gebruik maken van de bus. Tickets kosten 3 euro per enkele reis en zijn te koop in de bus.

Arrangementen 
Met 8 vluchten per week vanuit Londen Southend naar Groningen kunnen vele Bowie-liefhebbers uit Londen en Essex naar Groningen gehaald worden. Een unieke samenwerking. Het is het eerste arrangement in combinatie met de lijnvluchten naar Groningen. De pakketten kunnen vanuit Engeland geboekt worden via de speciale website www.davidbowieingroningen.com.

Dienstregeling directe bus
Bron: Groningen Airport













zaterdag 21 november 2015

Groningen Airport voortaan op de voorkant van de bus


Lijn 2 met huidige tekst
Buslijn 2 vanaf het Hoofdstation in Groningen rijdt vier keer per uur naar De Wijert. Daarvan rijdt de bus vanuit De Wijert twee keer door naar Eelde, de luchthaven en De Punt. Dit blijkt verwarrend te zijn voor passagiers die naar de luchthaven willen. Qbuzz neemt daarom maatregelen met ingang van de nieuwe dienstregeling, die op 13 december ingaat.

De bussen die niet verder rijden dan De Wijert krijgen op de voorkant de tekst: De Wijert (not to airport). De bussen die wel doorrijden naar Eelde hadden voorheen de tekst Eelde - De Punt via Martini zkhs op de voorkant, maar dat gaat veranderen in Eelde - Airport via Martini zkhs.

Lees ook:

- Snellere buslijn naar de luchthaven?
- Qbuzz zet extra bus in rondom Wizz Air vluchten

woensdag 4 november 2015

Groningen - Kos wordt lijndienst


De charterverbinding van Transavia tussen Groningen en Kos wordt vanaf 2016 een lijndienst. Dat houdt in dat er voor de tweemaal wekelijkse vluchten voortaan goedkoper losse stoelen te boeken zijn via de website van Transavia. Het vluchtnummer van de vluchten wijzigt ook.

Rotterdam
De vluchten worden nog steeds in combinatie met Rotterdam uitgevoerd. Op de heenweg wordt een korte tussenstop gemaakt en op de terugweg gaat de vlucht rechtstreeks.

Kos wordt de derde lijndienst vanaf Groningen. Palma de Mallorca en Faro worden al langer als lijndienst uitgevoerd. Transavia verkoopt ook losse stoelen naar Gran Canaria, Kreta en Antalya, maar deze vluchten worden vooralsnog als charter uitgevoerd.



dinsdag 3 november 2015

Hallo RUG? Zo komen we er natuurlijk nooit...


Rijksuniversiteit Groningen, ambassadeur van het Route Development Fonds en zeker gebaat bij een gezonde luchthaven, geeft niet echt het goede voorbeeld wat betreft reisinformatie aan de bezoekers van de Universiteit.

In maart 2016 vindt er in Groningen het zesde Quantum Universe Symposium plaats. Dat zal weer vele internationale gasten naar de Universiteit trekken, dus geeft de RUG reistips. Hoe kom je in Groningen? Nou, in ieder geval niet via de luchthaven:

"Although Groningen has an airport (located in the village of Eelde nearby), it is highly unlikely that you will be able to get a flight there. Schiphol is our preferred way of traveling, as it is both the fastest, and least problems in case of delays in the flights."

Ja, zo komen we er natuurlijk nooit. Promoot nou die verbinding met Londen (en Gdansk) eens!

Overigens is de treininformatie op deze pagina ook sterk verouderd, zo te zien stamt die nog uit het tijdperk zonder Hanzelijn. Tijd voor een update dus! 


woensdag 21 oktober 2015

Mogelijk een nieuwe bestemming: Dalaman


De Turkse badplaats Dalaman aan de Turkse Zuid-Egeïsche kust keert mogelijk terug in het bestemmingenaanbod vanaf Groningen Airport. Transavia gaat vanaf april 2016 misschien één keer per week vliegen, op zaterdag. Hierdoor worden populaire badplaatsen zoals Marmaris en Içmeler weer bereikbaar vanuit Eelde. Vakanties naar Dalaman zijn inmiddels te boeken, onder andere bij Sunweb. Maar dat zegt volgens de luchthaven nog niets.

In 2013 besloot Transavia te stoppen met Dalaman vanwege het faillissement van Oad Reizen. Via deze reisorganisatie kwamen altijd veel boekingen binnen. Maar na twee zomerseizoenen van gemis, ziet Transavia nu mogelijk toch weer brood in de bestemming.

Verrassend
Dat Transavia misschien bereid is om een nieuwe bestemming toe te voegen vanaf Eelde is verrassend te noemen. Vorige week liet Transavia weten zich vooral op Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam te willen richten. Alle vluchten vanaf Maastricht worden zelfs geschrapt.

-- Update 16:00 -- 
Zoals te lezen in de reacties hieronder is er ook slechts nieuws. Transavia schrapt mogelijk Tenerife komende zomer. Of Tenerife een seizoensgebonden bestemming wordt is nog niet te zeggen. Het kan dus zijn dat er in de winter van 2016/2017 wel weer naar Tenerife gevlogen wordt.

Overigens is ook dit nog niet zeker. Transavia en de touroperators zijn nog volop in beraad over de bestemmingen vanaf Eelde voor komende zomer. Transavia laat weten dat medio november alles definitief is.





zaterdag 17 oktober 2015

Slechts 13 klagers in eerste drie maanden Socrole


Het meldingenloket vliegverkeer GAE van de Stichting Ondersteuning Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Eelde kreeg in de eerste drie maanden van haar bestaan slechts 21 klachten binnen van 13 verschillende personen. Bij 10 van deze meldingen is door de melder als oorzaak 'laag overvliegen' aangegeven.

Van de 21 klachten zijn 5 klachten ingediend door dezelfde persoon uit Norg. Er zijn ook meldingen binnengekomen van inwoners die niet in de directe omgeving van de luchthaven wonen, waaronder inwoners uit Rhee, Overschild en Meeden. Daarnaast zijn er 4 personen die 2 meldingen hebben doorgegeven. In totaal komt het aantal 'klagers' uit de directe omgeving van de luchthaven uit op 10 personen.

Ondanks de toename van het aantal vliegbewegingen van chartervluchten en lijndiensten (toename van 212 vluchten), valt het aantal meldingen zeer laag uit. Hinder rondom de luchthaven is blijkbaar een minder groot probleem dan wordt gedacht door politici.

Meldingenrapportage eerste kwartaal 2015: Klik hier


zaterdag 10 oktober 2015

Kleine veranderingen in vluchtschema zomer 2016


Het winterseizoen is nog niet eens begonnen, maar wij kijken alvast vooruit naar het komende zomerseizoen. Er zijn nog geen nieuwe bestemmingen aangekondigd en alle bestemmingen van het afgelopen zomerseizoen blijven allemaal intact. Weinig nieuws onder de zon dus. Maar er treden wel enkele kleine wijzigingen op in het vluchtschema.

Heraklion
De vluchten naar Heraklion (Kreta) worden verplaatst naar maandag en vrijdag. Dat komt omdat Transavia heeft besloten niet langer te vliegen naar Maastricht Airport. De vluchten naar Heraklion zullen voortaan een tussenstop maken in Rotterdam.


Antalya
De wekelijkse vlucht naar Antalya met Transavia ging dit jaar ook via Maastricht. Volgende zomer gaat deze vlucht waarschijnlijk via Eindhoven, maar dat is nog niet bevestigd.

Londen
Stobart Air/Flybe heeft het vluchtschema voor komende zomer nog niet gepubliceerd. Vanaf eind oktober gaat de frequentie omhoog van 6 naar 8 keer per week. Hopelijk zet deze stijgende lijn door.

Nieuwe bestemmingen 
Er zijn nog geen nieuwe bestemmingen aangekondigd, maar er zijn wel potentiële kanshebbers. De luchthaven is nog steeds in gesprek met Danish Air Transport voor een lijnvlucht naar Kopenhagen en aansluitend een lijnvlucht naar Manchester. Daarnaast zijn er gesprekken met waarschijnlijk Lufthansa of BMI over een lijnvlucht naar München.



vrijdag 25 september 2015

Twee keer per dag naar Londen


Flybe gaat vaker vanaf Groningen Airport naar Londen vliegen. Nu vliegt Flybe 6 keer per week naar Londen, vanaf 24 oktober wordt dat 8 keer per week. Op dinsdag en donderdag wordt er twee keer gevlogen, één keer 's ochtends en één keer laat in de middag. Voor de passagier betekent dit meer flexibiliteit in vertrekmogelijkheden.

De laatste keer dat het mogelijk was om vanaf Groningen Airport op één dag heen en weer te vliegen naar een bestemming was in 2008, toen vloog VLM Airlines twee keer per dag naar Londen via Schiphol.

Begin deze week maakte Flybe bekend dat de route Londen-Münster wordt geschrapt vanaf 2 november. Daardoor is het mogelijk om de frequentie op de routes naar Groningen en Rennes (Frankrijk) te verhogen. Rennes gaat van 7 naar 9 vluchten per week. De route Londen-Caen wordt tijdelijk geschrapt tussen 3 januari en 17 februari en gaat daarna weer naar drie keer per week, in plaats van de eerder aangekondigde twee keer per week.

Klik hier voor het vliegschema.

 

dinsdag 22 september 2015

Transavia vaker vanaf Rotterdam en Eindhoven


Eindhoven Airport en Rotterdam Airport krijgen er per saldo vluchten bij. Op Eindhoven wordt de frequentie naar Kopenhagen en Barcelona verhoogd en op Rotterdam de frequentie van Boedapest, Rome, Wenen en Berlijn. Daar staat tegenover dat Nice en Bergerac worden geschrapt. De grootste groei komt voor rekening van Eindhoven Airport, het aantal gestationeerde vliegtuigen groeit daar van vier naar vijf stuks meldt luchtvaartnieuws.nl

Dat Transavia het aantal vluchten vanaf Eindhoven naar Barcelona bijna verdubbeld, is opvallend te noemen. Ryanair vliegt komende zomer al 6 keer per week naar Girona, 5 keer per week naar Reus en Vueling 4 keer per week naar El Prat. Het aanbod Eindhoven - Barcelona is daardoor ongekend hoog.

Eindhoven
  • Kopenhagen van 5 naar 12 vluchten per week
  • Barcelona van 8 naar 12 vluchten per week
  • Alicante van 7 naar 8 vluchten per week 
  • Istanbul Sabiha Gökçen wordt geschrapt
  • Nieuwe bestemmingen worden later bekend gemaakt
Rotterdam
  • Boedapest van 6 naar 12 vluchten per week
  • Rome van 6 naar 12 vluchten per week
  • Wenen van 6 naar 12 vluchten per week
  • Berlijn van 6 naar 12 vluchten per week
  • Nice wordt geschrapt
  • Bergerac wordt geschrapt (verplaatst naar Amsterdam)
Amsterdam
  • Nieuwe bestemming: Bergerac
  • Nieuwe bestemming: Dubrovnik
  • Nieuwe bestemming: Tel Aviv
  • Hogere frequenties voor 9 andere bestemmingen
Groningen, Weeze en Maastricht
  • De chartervluchten vanaf Weeze naar Mallorca worden waarschijnlijk geschrapt
  • Verder geen veranderingen

De komende maanden zullen volgens Transavia meer routes en frequenties aan het vluchtschema worden toegevoegd.



zaterdag 19 september 2015

Maastricht en Groningen Airport verzetten zich tegen gedifferentieerd heffingenbeleid


De Luchthavens van Maastricht en Groningen zijn het niet eens met het voorstel van staatssecretaris Mansveld om het heffingenbeleid van Luchtverkeersleiding Nederland te veranderen. De kosten van de luchtverkeersleiding worden betaald door de gebruikers van het luchtruim en de luchthavens, via een tariefsysteem dat gelijk is voor alle luchthavens. Dit 'One Group of Airport' systeem (OGA) staat onder druk, omdat Schiphol en KLM niet langer willen opdraaien voor de kleinere luchthavens in Nederland. Schiphol en KLM willen een gedifferentieerd heffingenbeleid, waardoor de kosten voor Maastricht en Groningen de pan uit rijzen.

De staatssecretaris heeft Paul Rüpp (regisseur heffingenbeleid, CDA) gevraagd om aanbevelingen te doen over deze transitie. Rüpp adviseerde in december 2014 in het Beleidsadvies Herziening Heffingenbeleid Luchtvaart om het OGA systeem los te laten en de luchthavens zelf verantwoordelijk te maken voor inkoop Torendienstverlening. Dit advies wordt door zowel Maastricht als Groningen niet onderschreven.

In veel landen wordt ook gewerkt met een soortgelijk OGA systeem en is daarom een gelegimiteerd systeem en niet oneigenlijk, zo stellen Maastricht en Groningen in hun commentaar. De twee regionale luchthavens beroepen zich daarnaast op het Verdrag van Chigaco, waarin staat dat de luchtverkeersdienstverlening een verantwoordelijkheid is van de Staat. Kostenverantwoordelijkheid hoort dus niet per definitie thuis bij de luchthavens. 'Aangezien Maastricht en Groningen uitwijkluchthavens zijn voor Schiphol, is het van belang dat een veilige afwikkeling van het luchtverkeer op nationaal niveau wordt geregeld.' Daarnaast wordt gesteld dat 'door het loslaten van OGA er een groot financieel probleem wordt gecreëerd en dit brengt de continuïteit van deze luchthavens serieus in gevaar.'

Groningen en Maastricht stellen voor om een gelijk speelveld te hanteren voor luchthavens van nationale betekenis, 'ook ten opzichte van militaire luchthavens met civiel medegebruik zoals Eindhoven.' Die luchthaven hoeft met dit voorgestelde beleid niet zelf op te draaien voor de kosten, omdat het onder militaire luchtverkeersleiding valt. 'Een gelijk speelveld houdt in dat het beleid t.a.v. luchtverkeersdienstverlening niet mag leiden tot lastenverzwaring.'

Aanstaande woensdag (23 september) wordt tijdens de hoorzitting 'luchtvaartnota' gesproken over dit onderwerp, directeur Heijmans van Maastricht Airport zal tijdens deze zitting het voorstel toelichten.




maandag 14 september 2015

Wizz Air lanceert zomerschema 2016

De Hongaarse low-cost carrier Wizz Air heeft het zomerschema van 2016 gepubliceerd. Voor Groningen Airport veranderd er vooralsnog niets. Wizz Air blijft zeker tot en met oktober 2016 twee keer in de week naar het Poolse Gdansk vliegen, op maandagmiddag en vrijdagmiddag. De vluchten vertrekken om 17:00 vanaf Groningen Airport.

Maastricht
De vluchten vanaf Maastricht naar Katowice verplaatsen naar woensdag en zondag. Voor komende winter staan deze vluchten gepland op maandag en vrijdag. De vluchten naar Boedapest worden ook verplaatst naar woensdag en zondag, nu is dat nog dinsdag en vrijdag.

Eindhoven
Vanaf Eindhoven Airport vliegt Wizz Air momenteel op 16 bestemmingen. Alleen de schema's van Brno en Warschau zijn nog niet bekend. Het aantal wekelijkse vluchten naar Poznan ligt nu op 4 per week, dat gaat terug naar 2 per week. Riga wordt juist vaker aangevlogen komende zomer, van 2 naar 3 per week.

Vlieg vanaf Groningen, via Gdansk door naar Warschau
Ook met de nieuwe dienstregeling is het weer mogelijk om vanaf Groningen, via Gdansk door te vliegen naar Warschau met Ryanair (Warschau-Modlin) of LOT Polish Airlines (Warschau-Chopin). In principe is het daarna mogelijk om met LOT de hele wereld over te vliegen

Let op, je dient wel twee losse tickets te kopen. Onderstaande tabel geeft aan wat er mogelijk is:

















zaterdag 5 september 2015

Wat denken de maatschappijen over Lelystad?


Lelystad, het moet dè 'vakantieluchthaven' van Nederland worden. Vol met low-cost maatschappijen als Transavia en Easyjet. Bedoeld om Schiphol te ontlasten. Maar hoe denken de luchtvaartmaatschappijen hier eigenlijk over?

Easyjet, voorzitter Carolyn McCall: 'Ons beleid is al jaren dat we op primaire luchthavens vliegen. Londen, Parijs, München, dat zijn bestemmingen waar onze belangen liggen. We popelen om op een uitgebreid Heathrow te vliegen. Lelystad, met alle respect, behoort niet tot onze plannen.' (Volkskrant, 5 september 2015)

Corendon, directeur Meijer: 'We plannen hier niet op en het zit zeker nu niet in onze toekomstplannen, projecties of prognoses!' Directeur Uslu voegt daar aan toe: 'We zijn nooit tegen Lelystad geweest, alleen heeft dat vliegveld zo zijn beperkingen zoals de nachtelijke sluiting. We willen onze toestellen zo efficiënt mogelijk inzetten en dus hebben we Schiphol toch nodig. Een toestel vertrekt in de nacht vanaf Schiphol naar Turkije, vliegt dan naar Lelystad, terug naar Turkije en komt tegen middernacht weer op Schiphol. Maar we verplaatsen onze operatie niet van Schiphol naar Lelystad. Vanwege de nachtvluchten blijven we op Schiphol en doen we Lelystad aan, net als Eindhoven en Eelde.' (Haarlems dagblad, maart 2014)

Transavia, directeur Nederland Ten Brink: 'De tarieven zijn aantrekkelijk op Lelystad, we zouden wel gek zijn als we daar geen gebruik van zullen maken. We gaan de komende tijd in gesprek hoe we dat vorm zullen geven.' (Nu.nl, 14 april 2014)

Arke, 'Arke laat alvast weten zijn uiterste best te gaan doen om zoveel mogelijk op Schiphol te blijven. Een woordvoerster benadrukt dat de grotere vliegtuigen van Arke helemaal niet kunnen landen op Lelystad. Vliegen vanaf Lelystad betekent bovendien extra kosten, omdat daar dan een extra afdeling moet worden opgezet om het vliegverkeer te regelen.' (Nu.nl, juni 2014) Bovendien: 'Klanten zitten er niet op te wachten', aldus directeur van de Velde (NOS, 28 maart 2015)

Norwegian heeft nog geen mededelingen gedaan over dit onderwerp. Norwegian is net als Easyjet een maatschappij dat veel op de grote luchthavens vliegt. Verplaatsing van de vluchten naar Lelystad is zeer onwaarschijnlijk.

Ryanair, Chief Marketing Officer Jacobs: 'Een scenario is dat we vanaf Schiphol zakelijke routes en vanaf Lelystad de meer toeristische routes gaan uitvoeren.' (Luchtvaartnieuws, 14 januari 2015)

Vueling breidt enorm uit op Schiphol en is al actief in Rotterdam. Vanaf 2016 vliegen ze ook naar Eindhoven en Maastricht. Ze hebben nog geen mening gegeven over Lelystad, maar de kans dat zij verhuizen naar Lelystad is minimaal.

Wizz Air is momenteel nog niet actief op Lelystad. Lelystad is bedoeld om Schiphol te ontlasten en niet om nieuwe maatschappijen aan te trekken. Wizz Air vliegt veel vanaf de secundaire luchthavens, in Nederland doen ze dat op Eindhoven, Maastricht en Groningen. De kans dat Wizz Air naar Lelystad komt is daarom groot. Maar dat is toch niet de bedoeling van Schiphol?

De conclusie is dat Transavia de enige partij is die daadwerkelijk bereid is gestationeerde vliegtuigen te verplaatsen naar Lelystad. Corendon wil wel vluchten verplaatsen, maar ziet niets in een basis. Ryanair (momenteel slechts vier keer per dag op Schiphol) wil wel gedeeltelijk naar Lelystad, maar ontlast Schiphol niet omdat ze er amper actief zijn. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor Wizz Air. Arke, Easyjet, Vueling en Norwegian gaan niet naar Lelystad.









vrijdag 28 augustus 2015

Bos&Bos nieuwe horeca exploitant op Groningen Airport


Cateringbedrijf Bos&Bos neemt vanaf 1 januari 2016 de exploitatie van het restaurant en de zalen op Groningen Airport Eelde over. Momenteel is Hampshire Hotels Groningen de exploitant.

Bos&Bos Catering verzorgd momenteel onder andere de catering in het Groninger Museum, het Infoversum, het Drents Museum en de TT Hall in Assen. Binnenkort komt ook Groningen Airport in dit rijtje te staan. Bos&Bos heeft aangekondigd dat het restaurant en de zalen eerst grondig verbouwd zullen worden. Het aanbod op het gebied van eten en drinken in het restaurant wordt de komende weken verder uitgewerkt.


Meer op missethoreca.com


 

woensdag 26 augustus 2015

Corendon schrapt alle vluchten vanaf Maastricht


De Turkse maatschappij Corendon Airlines schrapt alle vluchten vanaf de luchthaven van Maastricht naar Antalya. De laatste vlucht zal plaatsvinden op 31 augustus aanstaande. Er is te weinig animo voor de vluchten.

Foto: Wikimedia Commons
Als gevolg hiervan gaan de vluchten vanaf Groningen Airport naar Antalya voortaan via Eindhoven. De vluchttijden veranderen 40 minuten. In plaats van een aankomsttijd van 09:00, zal de tweemaal wekelijkse vlucht vanaf 3 september al aankomen om 08:20 op Eelde. Het vluchtnummer wordt omgedoopt van CAI 050 naar CAI 040. In de herfstvakantie vliegt Corendon eenmalig rechtstreeks naar Antalya.

Of Corendon Airlines volgende zomer weer terugkeert op Maastricht Airport is nog onzeker. Corendon heeft jarenlang vanaf Maastricht naar Antalya gevlogen. In 2008 leek het er kortstondig op dat Corendon naar Luik zou verhuizen vanwege de invoer van de vliegtaks in Nederland, maar het Ministerie van Financiën draaide dat toen op het allerlaatste moment terug.







maandag 24 augustus 2015

Opinie: Volgende keer graag een logische bestemming


Afgelopen voorjaar liet Thomas Cook weten dat Egypte aan het aanbod vanaf Groningen Airport Eelde wordt toegevoegd. De nieuwe bestemming Lanzarote is zo succesvol gebleken, dat Neckermann (onderdeel van Thomas Cook) ook kansen ziet op deze route. Helaas is het niet gelopen zoals gedacht, want Neckermann heeft Egypte nog voor de eerste vlucht geschrapt. Reden: te weinig boekingen. Een landelijke trend, zegt Neckermann.

Bron: Wikimedia Commons

Egypte, het kwam als een volledige verrassing. Ik heb al veel winterzon bestemmingen op papier staan, waarvan de kans op slagen waarschijnlijk groot is. Cyprus, Marokko, Fuerteventura, Madeira, Alicante of Malaga. Maar Egypte, die staat daar niet tussen.

Er zijn genoeg redenen waarom de kans van slagen erg klein is. De voornaamste reden is natuurlijk de onrust in het Midden-Oosten. Egypte is veel in het nieuws geweest de laatste jaren, dus het beeld is niet zo positief. Ook de aanslagen in Tunesië en de onrust in Syrië en Libië zijn actueel. Voor reizen naar Hurghada en Marsa Alam zijn er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken veiligheidsrisico's.  

"Er is in het hele land een verhoogde kans op politieke onrust en gewelddadige acties. En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Vermijd gebouwen van de overheid en plaatsen waar veel buitenlanders komen. Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. Blijf zoveel mogelijk in de resorts, gezien de veiligheidssituatie en de dreiging van terroristische aanslagen." Nou, dan lig je lekker zonder zorgen op je ligbedje hoor...


Daarnaast vraag ik mij af hoeveel vraag er überhaupt is naar Egypte vanuit de Noordelijke provincies en of dat onder standaard omstandigheden genoeg is om de vluchten mee te vullen. Over het algemeen zullen Noorderlingen wat eerder voor een 'normale' bestemming kiezen, zo nuchter zijn we wel. De Canarische Eilanden bijvoorbeeld, daar zijn we hier in het noorden verzot op! Dus het succes van Lanzarote is niet te vertalen naar een gegarandeerd succes van Egypte, dat kon Neckermann toch wel weten?


Het is toch vreemd dat een markt van misschien 1000 reizigers per maand (Tenerife) wel wordt aangevlogen en een bewezen markt van zeker 30.000 reizigers per maand (Barcelona) niet. Ik begrijp wel waarom het gebeurd, maar ket klinkt toch niet logisch? Volgende keer graag wel een logische bestemming. Ik doe maar een voorstel hoor: Madeira in de winter.

24 augustus 2015 21:05







donderdag 20 augustus 2015

31 augustus opening treinverbinding Gdansk Airport


Goed nieuws voor de reizigers naar Gdansk. Vanaf 1 september aanstaande is de bus verleden tijd en gaat er een rechtstreekse trein vanaf de luchthaven naar het centrum van Gdansk. De bouw van de spoorlijn 248 is al een aantal jaar bezig en 31 augustus is, geheel volgens planning, de officiële opening.

De bouw van station Gdansk Airport. Bron: Wikimedia
De lijn wordt feestelijk geopend. Zo zijn er allerlei evenementen langs het spoor en kunnen inwoners gratis een ritje maken op de spoorlijn. Op 1 september start PKM de dienstregeling. De trein rijdt, afhankelijk van het tijdstip, 2 tot 5 keer per uur. De trein doet er ongeveer 22 minuten over. Dat is een flinke verbetering, want de bus deed er vaak meer dan 40 minuten over. De volledige dienstregeling is hier te vinden: dienstregeling

Het station ligt pal naast de luchthaven en is met een loopbrug verbonden met de nieuwe terminal. Treinkaartjes zijn te koop op het station.



vrijdag 7 augustus 2015

SAS vliegt Noorse gevangenen naar Eelde



De Scandinavische vliegmaatschappij Scandinavian Airlines (SAS) gaat de 242 Noorse gevangenen naar Eelde transporteren. De Noorse gevangenen worden vanaf volgende maand met speciale vluchten vanaf Noorwegen naar Eelde gebracht en reizen daarna per bus door naar Veenhuizen. Hoeveel geld SAS krijgt voor de operatie, wanneer de eerste vlucht zal plaatsvinden en welke luchthaven in Noorwegen wordt gebruikt is niet bekend.

De 242 gevangenen en vele begeleiders worden met ongeveer 10 vluchten naar Groningen Airport Eelde gebracht. SAS gaat de vluchten uitvoeren met een reguliere Boeing 737.

Vandaag wordt er op de luchthaven Eelde door de marechaussee en personeel uit Noorwegen geoefend met de procedures bij aankomst van de gevangenen. Een bus doet dienst als vliegtuig.


donderdag 9 juli 2015

Vlieg voor €50 van Groningen naar Amsterdam


Geen zin in de trein of de auto en in voor een avontuurtje? Neem eens het vliegtuig naar Amsterdam! Voor nog geen €50, met overstap in Southend, sta je op Schiphol.

Doordeweeks vlieg je al voor €29,99 om 17:40 vanaf Groningen Airport naar Southend. Daar kun je overstappen op de vlucht van Easyjet naar Amsterdam. Die vertrekt om 20:20 Nederlandse tijd en komt om 21:20 aan op Schiphol en is te boeken vanaf €19,72. De totale reistijd bedraagt 3 uur en 40 minuten. De trein doet er 2 uur en 30 minuten over, dus je bent wel wat langer onderweg. Maar avontuurlijk is het wel!

De terugreis kan ook geregeld worden. Bijvoorbeeld op zaterdag. Vertrektijd Amsterdam om 15:35 en aankomst Groningen Airport 18:45. Totale reistijd is 3 uur en 10 minuten. Ver vooruit boeken is wel nodig, want anders loopt de prijs van je ticket erg hoog op.

Boeken kan hier: website Flybe en website Easyjet


donderdag 2 juli 2015

Sterke groei eerste half jaar op Groningen Airport Eelde


CBS publiceerde deze week de kwartaalcijfers van de Nederlandse luchthavens waarin een flinke groei voor Groningen Airport Eelde werd vermeld. Deze positieve ontwikkeling is het gevolg van de nieuwe lijndiensten die in de tweede helft van 2014 van start zijn gegaan, waaronder Wizz Air naar Gdánsk en Flybe naar Londen. 

CBS publiceerde deze week de kwartaalcijfers van de Nederlandse luchthavens waarin een flinke groei voor Groningen Airport Eelde werd vermeld. Deze positieve ontwikkeling is het gevolg van de nieuwe lijndiensten die in de tweede helft van 2014 van start zijn gegaan, waaronder Wizzair naar Gdansk en Flybe naar Londen. Samen met de uitbreiding van het vakantie-aanbod naar Lanzarote is het winteraanbod sterk vergroot. De positieve trend van groeiend aantal passagiers zet zich voor Groningen Airport Eelde ook in het tweede kwartaal voort.

De luchthaven heeft in het eerste halfjaar van 2015 26% meer passagiers vervoerd dan in dezelfde periode van 2014. In totaal vervoerde de luchthaven 98.000 passagiers tegenover 78.000 in 2014 in dezelfde periode. De route van Flybe naar London vierde onlangs haar eenjarig bestaan. De doelstelling van 20.000 passagiers voor deze route in het eerste jaar, is ruimschoots behaald.
De luchthaven heeft met de groei het vertrek van Ryanair gecompenseerd. De luchthaven verwacht voor heel 2015 op een groei van 10% uit te komen.

De groei levert op piekmomenten krapte op in de huidige vertrekhal. Vanaf de start van het zomerseizoen is een tijdelijke noodvoorziening in gebruik genomen.

Bron: Groningen Airport Eelde


woensdag 1 juli 2015

Bijna 20% meer passagiers op Groningen Airport in mei


Groningen Airport Eelde is in mei bijna 20% (19,8%) gegroeid in aantallen passagiers, tegenover mei vorig jaar. In totaal maakte 28.931 passagiers gebruik van de luchthaven, vorig jaar waren dat er 24.144. Zo meldt anna.aero.

Ondanks het vertrek van Ryanair afgelopen herfst, boekt de luchthaven goede cijfers. Nieuwe bestemmingen deze zomer zijn Bodrum, Gdansk, Lanzarote en Corfu.

Goede graadmeter
Mei is de eerste maand na de winter waarin alle zomerlijndiensten weer volop draaien. Mei is daarom een goede graadmeter voor de rest van het jaar. De luchthaven verwacht een groei van 10% over het hele jaar gezien, dat zou betekenen dat Groningen Airport een recordjaar gaat draaien.

In de eerste vier maanden van dit jaar liet de luchthaven ook al forse plusjes zien. In het eerste kwartaal was er 84% groei, april 7%.







donderdag 18 juni 2015

Heeft Nederland teveel luchthavens?


Vijf internationale luchthavens in ons kleine landje. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Groningen. Als het onderwerp 'regionale luchthavens' ter sprake komt, zijn veel mensen van mening dat vijf stuks te veel is voor Nederland. Maar is dat ook echt zo? Heeft Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel luchthavens?

Top 15 landen met minste aantal luchthavens per hoofd van de bevolking
Puur gebaseerd op inwonersaantal is dat onzin. Sterker nog, Nederland heeft er in dat opzicht veel te weinig. Alleen Servië doet het nog slechter. Verder moeten wij alle Europese landen achter ons laten, inclusief de veel minder ontwikkelde landen in het oosten van Europa. Maar er speelt meer mee dan alleen inwoneraantal, het is belangrijk om ook te kijken naar oppervlakte per land en andere factoren.


Ierland bijvoorbeeld, qua ontwikkeling en oppervlakte een vergelijkbaar land. Daar hebben ze 6 luchthavens, terwijl er niet eens 5 miljoen mensen wonen. Reden: het is een eiland. Inwoners zijn voor buitenlandse bezoekjes veel afhankelijker van het vliegtuig. Dat geldt ook voor het Verenigd Koninkrijk en ook wel een beetje voor de Baltische Staten. Finland heeft 19 luchthavens op ruim 5 miljoen inwoners. Dat is logisch. Finland is een groot land en heeft daarom een uitgebreid binnenlands netwerk. Dat geldt ook voor Noorwegen, Zweden en IJsland. Ook Spanje, Italië, Kroatië en Cyprus hebben in verhouding heel veel luchthavens. Toerisme is de reden.

Er zijn een aantal landen die wel goed vergelijkbaar zijn met Nederland. Als eerste natuurlijk België. Ook onze zuiderburen hebben vijf luchthavens, terwijl hun oppervlakte en inwoneraantal veel lager liggen. België scoort duidelijk beter dan Nederland. Ook Denemarken scoort vele malen beter. Met slechts 5,6 miljoen inwoners en een vergelijkbare oppervlakte als Nederland, hebben ze daar toch 9 luchthavens (waarvan 6 internationaal). Dat is deels verklaarbaar omdat Kopenhagen in een uithoek van het land ligt. Over de weg en het spoor duurt het lang om in Kopenhagen te komen, aangezien Denemarken uit vier grote (schier-)eilanden bestaat. Maar ondanks dat voordeel, scoort Denemarken nog steeds erg hoog. Zwitserland is ook vergelijkbaar. Even groot als Nederland, 8 miljoen inwoners en toch 4 luchthavens.

Conclusie: Nederland scoort niet alleen slecht als je alleen kijkt naar het inwonersaantal, maar ook in vergelijking met andere landen met dezelfde voorwaarden. Het is daarom onzin om te zeggen dat Nederland te veel luchthavens heeft. Vijf is een mooi aantal, laten we dat mooi zo houden.



dinsdag 16 juni 2015

Ongeveer 21.000 passagiers in eerste jaar lijndienst Londen


20.000 passagiers, dat was het beoogd aantal passagiers voor het eerste jaar van de lijndienst naar Londen Southend. Dat is ruim gelukt, want het zijn uiteindelijk 21.000 passagiers geworden. In de wintermaanden was het aantal passagiers duidelijk minder, maar in april en mei is alweer een forse stijging te zien.

Cijfers sinds start lijndienst Londen:

Jun: 1546, 49%.
Jul: 2087, 54%.
Aug: 2065, 55%.
Sep: 1550, 41%.
Okt: 1797, 46%.
Nov: 1657, 46%.
Dec: 2064, 55%
Jan: 1446, 40%
Feb: 1393, 48%
Mar: 1383, 48%
Apr: 1798, 54%
Mei: 1998, 54%



'Noorderlingen opvallend vaak naar Canarische Eilanden'



Uit een onderzoek van de website Prijsvrij.nl blijkt dat Noorderlingen opvallend vaak naar de Canarische Eilanden reizen, in vergelijking met andere Nederlanders. Zowel in Drenthe als in Groningen staat de Canarische Eilanden op plek één. Turkije staat op plek twee van meest populaire bestemmingen.

In Drenthe is dit jaar bij ruim een kwart van de vakanties de Canarische Eilanden de bestemming. In Groningen ligt dat percentage zelfs nog hoger, ongeveer 31% van de vakanties. In de overige provincies ligt dit getal rond de 18%. Dat er veel vraag is naar de Canarische Eilanden vanuit het noorden van Nederland, bevestigt het bestemmingenaanbod van Groningen Airport. Drie eilanden worden aangevlogen vanuit Eelde. Het kan ook zijn dat Noorderlingen hun vakantieplannen aanpassen aan het aanbod van Eelde. In dat opzicht is het niet gek dat Turkije, Griekenland en de Canarische Eilanden zo goed scoren en Egypte en het Spaanse vasteland relatief laag.

Volgens de Telegraaf reizen Groningers en Friezen bovengemiddeld vaak naar Kroatië en Portugal. Kroatië is opvallend, want vanuit Groningen Airport wordt die bestemming niet aangeboden.

Bij de gemiddelde besteding per persoon staat Groningen dit jaar met €580,05 op plek twee, alleen Limburgers geven meer geld uit aan vakantie. Dat is overigens een forse stijging, want vorig jaar stond Groningen nog laatste met slechts €530,86 per persoon. Drenthe staat op de vijfde plek, gemiddeld €570,86, dat is een paar Euro minder dan vorig jaar.

Meer cijfers vind je hier: Reisstatistieken per provincie
Bron: telegraaf.nl


woensdag 13 mei 2015

84% groei in eerste kwartaal Groningen Airport


Het aantal passagiers op Groningen Airport Eelde is in het eerste kwartaal van 2015 gegroeid met 84% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014. In totaal verwelkomde de luchthaven 30740 passagiers, tegenover 16718 passagiers in 2014.

Nieuwe bestemmingen
De groei heeft alles te maken met nieuwe bestemmingen. Gdansk, Londen en Lanzarote zijn aan het aanbod toegevoegd. Ook het aantal passagiers naar Gran Canaria is toegenomen, omdat deze winter de vluchten op woensdag voor het eerst zonder tussenstop werden uitgevoerd.

De verbinding naar Londen met Flybe trok het eerste kwartaal 4222 passagiers. De bezettingsgraad lag daarmee rond de 50%.

April
De luchthaven heeft ook de cijfers van april al gepubliceerd. In deze maand is het aantal passagiers met 7% gegroeid. Ondanks het vertrek van Ryanair dus toch een plusje. Ook de komende maanden wordt groei verwacht, vanwege een aantal nieuwe bestemmingen. Onder andere Bodrum (Turkije) en Corfu (Griekenland) zijn nieuw.




donderdag 7 mei 2015

Gerharts duikt dieper de luchthaven in



Freelance journalist Rob Gerharts publiceerde de afgelopen dagen interessante artikelen over Groningen Airport Eelde in de Groninger Krant. Vanuit verschillende invalshoeken werd de casus Groningen Airport besproken. Zowel de luchthaven, het bedrijfsleven en de aandeelhouders komen aan het woord.

In deel 1 geeft luchthavendirecteur Marco van de Kreeke cijfermatig inzicht

In deel 2 sprak Mariska Pater, de directeur van het Gronings Congres Bureau, over de effecten van een ontwikkelende luchthaven voor haar organisatie

In deel 3 geeft Harm Post, de directeur van Groningen Seaports, zijn mening over Groningen Airport

Binnenkort in deel 4, het laatste artikel in deze serie, gaat Gerharts op zoek naar een overzicht van de posities en standpunten van de aandeelhouders van het vliegveld.




vrijdag 1 mei 2015

Eerste vlucht Aegean Airlines naar Corfu


Druk op de foto voor een groter formaat.




Corendon was vanmorgen voor het eerst in een nieuw jasje op Groningen Airport Eelde. Deze Airbus is geleased van Smartlynx Estonia en ging naar Bodrum.


dinsdag 28 april 2015

Egypte vanaf Groningen Airport Eelde

15:38 - Groningen Airport heeft dinsdagmiddag bekend gemaakt dat er twee nieuwe bestemmingen zijn binnengehaald. Transavia gaat vanaf het komende winterseizoen naar Hurghada en Marsa Alam vliegen, beide in Egypte. Beide (bad)plaatsen liggen aan de rode zee en staan bekend om het goede weer in zowel de winter als zomer. Marsa Alam is erg in trek als duikbestemmingen, terwijl Hurghada bekend staat als cultuurbestemming. Hurghada is de derde stad van Egypte. Neckermann zal optreden als touroperator.

Update 15:56

Er wordt één keer per week gevlogen. De bestemmingen worden gecombineerd. Het toestel vertrekt iedere zondag vanaf Eelde rechtstreeks naar Egypte, eerst naar Marsa Alam en vliegt dan door naar Hurghada. Deze bestemmingen zijn nu mogelijk vanwege de baanverlenging.

Lanzarote

Reinoud Koot van Neckermann heeft aangegeven dat er veel vraag is naar Egypte vanuit noord-Nederland. De andere nieuwe bestemming Lanzarote is heel succesvol gebleken, Neckermann heeft daarom besloten deze bestemmingen toe te voegen aan het aanbod.





donderdag 23 april 2015

Provincies Drenthe en Groningen hebben coalitieakkoorden rond

Groningen


"We zien de luchthaven als een belangrijk onderdeel van de noordelijke infrastructurele bereikbaarheid.Toekomstplannen en incidentele financiële investeringsverzoeken van de luchthaven bekijken we kritisch als deze onderdeel uitmaken van een realistisch plan. We verlenen geen structurele nieuwe overheidssteun aan Airport Eelde voor exploitatie of investeringen. Als aandeelhouder stellen wij ons netwerk ter beschikking."


Drenthe


"Voor economische ontwikkeling en welbevinden in Drenthe is een optimale verbondenheid door de lucht van belang"

"Wij hebben een positieve grondslag tegenover GAE. Het vliegveld is van economisch belang (vestigingsklimaat en bereikbaarheid) voor Noord-Nederland. GAE is een eigenstandige onderneming. Vanuit dat perspectief vullen wij onze verantwoordelijkheid in."

"Wij zetten in op versterking van de omgeving rond GAE."




Lijndiensten vanaf Den Helder Airport in het verschiet

Bron: Wikimedia Commons
Een ingrijpend gerenoveerd platform en nieuwe belijning, Den Helder voldoet sinds vandaag weer helemaal aan alle moderne eisen van een luchthaven. Klaar voor de toekomst.

De luchthaven van Den Helder is met 40 tot 50 vluchten per dag één van de grootste off-shore helihavens van Europa. Maar Den Helder Airport wil de komende jaren nieuwe markten aantrekken. Lijnverbindingen, dat is wat ze in Den Helder nog niet hebben. Verbindingen met de andere grote off-shore luchthavens in Europa.

In 2012 vloog Loganair een lijndienst Den Helder - Norwich - Manchester, die dienst werd echter al na drie weken stopgezet vanwege een tekort aan passagiers. Maar dat was misschien te vroeg voor de luchthaven. Den Helder Airport is momenteel met verschillende geïnteresseerde aanbieders van lijndienstvluchten in gesprek. Lijn- en charterdiensten (maximumcapaciteit 30 personen) voor transport van onder andere offshore personeel uit binnen- en buitenland, waaronder een lijndienst naar het Britse Aberdeen en Esbjerg in Denemarken, liggen in het verschiet.

Den Helder is regelmatig in contact met Groningen Airport over samenwerking op routes. Het is niet uitgesloten dat er combinatievluchten komen, bijvoorbeeld Groningen - Den Helder - Aberdeen. De komende jaren zal blijken of Groningen Airport inderdaad een rol gaat spelen in de groei van Den Helder Airport.

Bekijk het persbericht van DH Airport hier.



woensdag 22 april 2015

Reactie op reactie van Boucher

Onderstaande tekst is de reactie van Boucher op de blog van journalist Matthijs van Houten op de Groninger Internet Courant (link artikel). Ik geef hier op mijn beurt weer een reactie op. De rode teksten zijn mijn woorden.


“Business volgt infrastructuur” is de stelling van Matthijs van Houten, en hij voelt zich daarin gesteund door de wereld van ondernemers en bankdirecteuren. Hij gebruikt Eindhoven als een lichtend voorbeeld hoe overheden genereus geld vrijmaken om de luchthaven daar beter te ontsluiten.
Van Houten vergeet alleen dat daar het omgekeerde het geval is. Infrastructuur volgt daar business. De onstuimige groei van Eindhoven heeft te maken met de verruiming van landingsrechten door het rijk en de hoge bevolkingsdichtheid rond Eindhoven, ruim 20 mln, terwijl Eelde niet verder komt dan 3 mln. De groei naar 4 mln passagiers op Eindhoven zorgt voor logistieke problemen op de aanvoerroutes voor auto en openbaar vervoer. Die problemen gaat men nu aanpakken. De steun die Van Houten aan Eelde wil geven is niet voor aanvoerwegen maar voor de business van de luchthaven zelf.

Boucher heeft voor wat betreft infrastructuur volgt business deels gelijk, de investeringen in de infrastructuur waar het hier om gaat worden gedaan omdat het verkeer steeds vaker vastloopt. Een investering achteraf dus. Maar Boucher vergeet dat de Brainport regio Eindhoven deels tot stand is gekomen door de aanwezigheid van een luchthaven, de internationale toegangspoort van Eindhoven. 

20 miljoen mensen rondom Eindhoven, hij telt hierin blijkbaar een deel van het Ruhrgebied mee. Eindhoven deelt die 20 miljoen mensen met 10 andere luchthavens binnen 200 kilometer. Eelde slechts met 2, waarvan de dichtstbijzijnde Münster is, op 180 kilometer.

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat Eelde niet veel verder zal komen dan 300.000 passagiers. Met Ryanair en Vueling zat men in 2013 op een top van 180.000. Dit loopt inmiddels weer langzaam terug, door het staken van diverse bestemmingen zonder dat daar veel voor in de plaats komt. Vandaag wordt net weer bekend dat Transavia volgend winterseizoen stopt met de wintersportvluchten.
Onzin dat dit langzaam terug loopt, Eelde verwacht dit jaar een groei van 10%. De kans is groot dat de luchthaven, ondanks het vertrek van Ryanair, een recordjaar gaat neerzetten. Lanzarote, Londen, Gdansk, Bodrum, Corfu en binnenkort mogelijk Kopenhagen. Allemaal nieuwe bestemmingen sinds het vertrek van Ryanair.

De miljoentjes waar de luchthaven om vraagt zijn bedoeld om de aanloopverliezen van een nieuwe verbinding te dekken en airlines over te halen het experiment met Eelde te wagen. Zodra de subsidie stopt is het de vraag of de verdiensten nog voldoende zijn voor de airline. Is dat niet het geval dat is men zo weer vertrokken.
Dat valt nog te bezien. Ik denk niet dat Boucher hier een uitgebreid marktonderzoek naar heeft gedaan, de luchthaven waarschijnlijk wel.

Wizzair wil haar bestemming Gdansk volgend jaar voortzetten. Of Flybe de lijn op Londen ook gaat doorzetten is nog de vraag. Die lijn loopt wat slechter dan Gdansk en de huidige bezetting van 44% tot 50% is op den duur toch onvoldoende.
Ten eerste gaat Flybe hier niet over, maar Stobart Air. 50% lijkt mij ook onvoldoende, maar ik zou niet gek staan te kijken als er deze zomer een bezetting van >65% gehaald gaat worden. De lijn is nog geen jaar bezig, blijkbaar verwacht Boucher dat een lijn vanaf dag één goed loopt.

Het laatste plan van GAE is een dagelijkse verbinding met Kopenhagen met een klein toestel van ca. 50 stoelen. Men hoopt dat Kopenhagen als een hub (overstapluchthaven) zal gaan functioneren voor Eelde. Ook dat is zeer twijfelachtig. Van de tien meest gevraagde intercontinentale bestemmingen van noorderlingen is de helft niet op Kopenhagen te vinden en voor de andere helft is de aansluiting met wachttijden van 4 tot 7 uur zeer slecht.
Dit heb ik eerder ook al gezegd, waar haalt Boucher deze informatie vandaan? Kopenhagen heeft verbindingen met een aantal zeer populaire intercontinentale bestemmingen. De wachttijd van 4 tot 7 uur is onzin, de vliegtijden van DAT zijn nog niet eens bekend.

De tien meest gevraagde Europese bestemmingen zijn wel allemaal op Kopenhagen te vinden. Wil men een overstaptijd die niet langer duurt dan twee uur dan is er maar één vlucht per bestemming geschikt. Alleen voor wie in Kopenhagen zelf wil zijn is de verbinding mogelijk geschikt. Maar de prijs is hoog en Schiphol biedt vaak goedkopere vluchten met low cost maatschappijen.
Ik denk niet dat het de bedoeling is van deze verbinding dat passagiers op Kopenhagen gaan overstappen op vluchten naar Parijs of Londen. Kopenhagen moet dienen als hub naar Scandinavië. Veel Scandinavische steden worden meerdere keren per dag aangevlogen vanuit Kopenhagen. 

Voor reizigers die verder dan een half uur van Eelde wonen maakt het al bijna niet meer uit of ze via Eelde en Kopenhagen (1,5 uur reistijd)  hun internationale vlucht boeken of met de trein in 1,5 uur op Schiphol zijn om daar hun reis te beginnen. Dus de concurrentie met Schiphol zal Eelde nog meer voelen, want buiten een cirkel van 30 min rond Eelde maakt het al bijna niet meer uit welke luchthaven men kiest.
Dus als iemand in Delfzijl of Winschoten woont (nog verder van Schiphol), dan is het aantrekkelijker om naar Schiphol te gaan? Die snap ik niet. Boucher vergeet ook de voordelen van de kleinschaligheid, korte inchecktijd en goedkoper voor de deur parkeren. Een indirect ticket is daarnaast vaak goedkoper dan een ticket voor een directe vlucht. Daardoor is voor iemand uit Heerenveen of Emmen de luchthaven van Groningen nog steeds interessant. Voor de internationale bedrijvigheid is het aantrekkelijk als Groningen te vinden is in de ticketzoekmachines. Feitelijk is Groningen momenteel onbereikbaar per vliegtuig, door het ontbreken van een grote alliantie op de luchthaven.

Men doet in het noorden terecht moeilijk over een miljoentje want het is hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld."

Philippe Boucher
Oneens





zaterdag 18 april 2015

Wizz Air lanceert winterschema 2015

Bron: Wikimedia Commons
Wizz Air heeft het winterschema voor 2015/2016 gelanceerd. Wizz Air blijft twee keer per week naar Gdansk vliegen, op dinsdag en zaterdag:

15:20 vertrek Gdansk
16:55 aankomst Groningen
17:25 vertrek Groningen
18:55 aankomst Gdansk


Vluchten zijn nu te boeken op Wizzair.com. Vanaf €9,99 enkele reis.



vrijdag 17 april 2015

Luchtbrug met Oslo voor Noorse gevangenen

Op 2 maart 2015 hebben staatsecretaris Teeven en de Noorse minister Anundsen een akkoord getekend waarin staat dat er vanaf september 2015 242 Noorse gevangenen naar de leegstaande gevangenis in Veenhuizen (Drenthe) worden verplaatst.

De Noorse overheid is nu op zoek naar een geschikte chartermaatschappij om het gevangenentransport te gaan uitvoeren. In totaal komen er in september en oktober ongeveer 10 vluchten tussen Oslo Gardermoen en Groningen Airport Eelde. Per vlucht mogen er maximaal 100 gevangenen getransporteerd worden. In de aankondiging die geplaatst is in de database voor overheidsopdrachten van Noorwegen (Doffin), wordt uitgegaan van ongeveer 1000 te vervoeren personen van Oslo naar Eelde.


zaterdag 11 april 2015

Luchtlijn Kopenhagen interessant voor Noorderlingen

Philippe Boucher, de eeuwige tegenstander van Groningen Airport Eelde, schreef vorige week een brief naar alle Drentse en Groningse Statenleden met daarin de boodschap om vooral geen geld te investeren in een luchtlijn met Kopenhagen.

Luchtvaartdeskundige
Boucher is volgens RTV Noord omwonende van het vliegveld, luchtvaartdeskundige en tegenstander van Groningen Airport Eelde. Dat laatste klopt zonder twijfel, maar omwonende is ver gezocht. Boucher woont in Midlaren, op ongeveer 6 kilometer van de luchthaven en niet binnen één van de aanvliegroutes. Boucher heeft economie gestudeerd, maar nergens blijkt uit zijn opleiding of werkervaring dat hij een 'luchtvaartdeskundige' is.

Onderzoek
Dat gezegd hebbende, nu een reactie op zijn 'onderzoek' over de mogelijkheden om vanaf Eelde via Kopenhagen over de wereld te vliegen. Boucher wijst de Statenleden erop dat daar geen intercontinentale bestemmingen bij zijn, die vaak door Noordelingen worden geboekt. 'Suriname, Curaçao, Hongkong en Bali zijn populair in het Noorden, maar daar kun je vanaf Eelde niet via Kopenhagen naartoe vliegen,' zegt Boucher.

Ik vraag mij af hoe Boucher aan deze bestemmingen komt. Zover ik weet is er nooit specifiek onderzoek gedaan naar de vraag van intercontinentale bestemmingen vanuit Noord-Nederland. Het is ook onwaarschijnlijk dat de vraag in het noorden van Nederland zo sterk afwijkt van de landelijke vraag. Op de lijst van drukste intercontinentale bestemmingen vanuit Schiphol in 2013 staat Suriname niet eens in de top 20, Curaçao op de 9e plaats en Hongkong op de 11e plaats. Bali is vanuit Schiphol ook niet rechtstreeks te bereiken, dus dat argument is sowieso niet valide.

SAS vliegt vanaf Kopenhagen naar bestemmingen zoals New York, Washington, Beijing, Tokyo, Shanghai en Tel Aviv. Star Alliance-partners Air Canada naar Toronto, Singapore Airlines naar Singapore en Thai naar Bangkok. Bestemmingen die allemaal in de top 20 van Schiphol staan. Het lijkt er dus op dat de bestemmingen die Boucher noemt uit de lucht zijn gegrepen, die 'heel toevallig' niet bereikbaar zijn vanaf Kopenhagen.

Scandinavië
Waar Boucher ook geen rekening mee houdt, is de hub-functie van Kopenhagen binnen Scandinavië, de Baltische Staten en Rusland. Vanuit Kopenhagen vliegt SAS frequent naar Oslo, Stockholm, Göteborg, Helsinki, Stavanger, Bergen, Aalborg, Vilnius, enzovoort. Dit zijn bestemmingen die ook vanuit Amsterdam worden aangevlogen, maar met een strakke overstap kan dit voor de zakelijke reiziger alsnog interessant zijn.

Als Boucher alsnog met echte cijfers kan komen, dan zie ik die graag tegemoet. 



woensdag 1 april 2015

Is Groningen Airport nog van nationaal belang?

Gisteren (31 maart) publiceerde het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het verantwoordingsrapport op zienswijzen en adviezen over het Ontwerp Luchthavenbesluit Lelystad. In dit rapport wordt ook ingegaan op de ingebrachte zienswijzen waarin wordt afgevraagd wat het nut en de noodzaak is van van een luchthaven voor 45.000 vliegbewegingen.

Er werd onder andere gevraagd welke mogelijkheden de andere luchthavens in en buiten Nederland hebben om de groei van Schiphol te accommoderen. (bladzijde 18)

Het vreemde is dat het bevoegd gezag hier niet verder op in gaat dan een enkel zinnetje, en die luidt: "Lelystad Airport dient ervoor om, samen met de overige luchthavens van nationaal belang, aan alle vraag naar luchtvaart van en naar Nederland te kunnen voldoen. Er is besloten om deze vraag af te handelen via de luchthavens Schiphol, Lelystad en Eindhoven. Op Eindhoven Airport is extra ruimte gecreeërd voor 25.000 bewegingen erbij en op Lelystad Airport wordt, middels het luchthavenbesluit, ruimte gecreëerd voor 45.000 bewegingen."

Dit roept vragen op! De vraag naar luchthavens wordt afgehandeld via de luchthavens van nationaal belang, maar eigenlijk is er besloten om de vraag af te handelen via Schiphol, Lelystad en Eindhoven. Dit spreekt elkaar tegen, want ook Rotterdam, Maastricht en Groningen zijn van nationaal belang volgens het ministerie. Wil het Ministerie hier eigenlijk mee zeggen dat de drie andere regionale luchthavens er niets meer toe doen en hun status als 'luchthaven van nationaal belang' kwijtraken?

--Update 16:35

Volgens Wilma Mansveld, staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu, is de driehoek Eindhoven-Lelystad-Schiphol de optimale situatie in Nederland, waarbij alle vluchten afgehandeld kunnen worden. Mansveld verwacht dat er niet meer vliegvelden nodig zijn. “Ik verwacht dat de driehoek Eindhoven-Lelystad-Schiphol de groei kan faciliteren die wij voorzien. Voor het overige is het aan bestaande regionale luchthavens Maastricht, Groningen en Rotterdam-The Hague Airport om te bepalen welke groeimogelijkheden zij willen nastreven”, volgens Mansveld.


Blijkbaar houdt bij Mansveld Nederland dus op bij de grenzen van de Randstad en Noord-Brabant. De bereikbaarheid van Groningen, Drenthe en Limburg is op geen enkele manier gebaat bij de ontwikkeling van Lelystad. Hoe kunnen de luchthavens van Maastricht en Groningen zich op een goede en eerlijke manier ontwikkelen als de groei voor de zogenaamde driehoek Eindhoven-Lelystad-Schiphol wordt gefaciliteerd door de overheid en Schiphol Groep? Zoals wel vaker worden de uiteindes van Nederland buitenspel gezet.


maandag 30 maart 2015

Lelystad Airport? Nee, bedankt.


Lelystad Airport mag definitief gaan uitbreiden, zo meldt de NOS zaterdagmorgen. Een ramp voor de Nederlandse luchtvaart, een ramp voor Groningen Airport en een ramp voor de bereikbaarheid van de de zuidelijke helft van de Randstad. De meeste maatschappijen staan er niet om te springen.

Maatschappijen


Lelystad is volgens Schiphol bedoeld om vakantievluchten en chartermaatschappijen te huisvesten. Maar in hoeverre staan maatschappijen hier op te wachten?

KLM-dochter Transavia heeft zich neutraal uitgesproken over Lelystad. De belangrijkste bezigheden van Transavia zijn chartervluchten en lijndiensten naar de zuidelijke landen. De chartervluchten kunnen verhuizen naar Lelystad, maar met de lijndiensten wordt dat lastiger. Deze lijndiensten zijn belangrijk om de intercontinentale vluchten van KLM te vullen. Het zou voor KLM zeer nadelig zijn als Transavia deze vluchten verplaatst naar Lelystad.

Vakantieaanbieders Arke en Corendon hebben zich negatief uitgesproken over Lelystad. Zij lopen aan tegen de lengte van de start- en landingsbaan en de beperkte openingstijden. Arke stelt ook dat de locatie van Lelystad een stuk slechter is dan Schiphol. "Onze klanten wonen daar niet", aldus Arke.  "Vakantiegangers willen graag vroeg op de dag vertrekken, zodat zij daarna ook nog wat aan hun eerste vakantiedag hebben. Als je pas om 10 uur de lucht in gaat, dan ben je veel tijd kwijt op je bestemming", stelt Uslu van Corendon.

Norwegian en Easyjet zijn prijsvechters die liever op de grote luchthavens blijven. Nergens in Europa hebben deze maatschappijen een regionale luchthaven boven een grote intercontinentale luchthaven verkozen.

De Spaanse low-cost maatschappij Vueling heeft zich onlangs gevestigd op Rotterdam. Vueling is aantrekkelijk voor zakelijke reizigers. Net als Norwegian en Easyjet is Vueling niet snel geneigd om naar een regionale luchthaven te verhuizen.

Ryanair en Wizz Air vliegen momenteel nog niet op Amsterdam. Maar met Lelystad wordt het opeens heel interessant, vanwege de lage tarieven. Het is heel goed mogelijk dat Ryanair en Wizz Air heel groot gaan worden op Lelystad, met alle nadelige gevolgen van dien. De ticketprijzen worden nóg lager door de lage vliegtarieven, wat voor oneerlijke concurrentie zorgt tegenover de gevestigde maatschappijen op Schiphol. KLM zal het moeilijk krijgen om haar Europese netwerk overeind te houden. Zonder Europees netwerk is ook het intercontinentale netwerk niet meer rendabel te maken.

Dan zijn er nog de kleinere spelers zoals Pegasus, SunExpress, Jetairfly en Onur. Een belangrijke klant voor deze maatschappijen zijn de buitenlanders die op familiebezoek gaan in het land van herkomst (Turkije, Marokko en Tunesië). Lelystad ligt verder van de Randstad en verder van Rotterdam (hier wonen veel Turken). Lelystad heeft niet veel voordelen te bieden voor deze maatschappijen.

Bereikbaarheid


Schiphol ligt op een centraal punt in de Randstad, vanuit alle grote steden is Schiphol makkelijk te bereiken ruim binnen een uurtje. Dat kun je niet zeggen van Lelystad! Vanuit Rotterdam ben je met het openbaar vervoer bijna 2 uur onderweg om op Lelystad Airport te komen, er van uitgaande dat de pendelbus vanuit Lelystad Centrum er minstens 15 minuten over doet. Naar Schiphol duurt het slechts 26 minuten met de trein en dan sta je meteen in de terminal! Vanaf Amsterdam Centraal duurt het 13 minuten om op Schiphol te komen, naar Lelystad Airport bijna een uur. Vanuit Den Haag ben je anderhalf uur onderweg naar Lelystad, tegenover 29 minuten naar Schiphol.

Rotterdam


Lelystad ligt dus op een zeer ongunstige locatie, de gevestigde maatschappijen zitten er niet op te wachten, het kan nadelige gevolgen hebben voor KLM, de bereikbaarheid van Nederland is er niet bij gebaat en Groningen Airport zal het nóg moeilijker krijgen. En dan hebben we het nog niet gehad over geluidsoverlast en natuurverstoring.

Waarom wordt er niet geïnvesteerd in Rotterdam The Hague Airport in plaats van Lelystad? Centraal gelegen, met wat kleine investeringen een goede bereikbaarheid en niet de kosten van een geheel nieuwe luchthaven. Het is sowieso onbegrijpelijk dat een wereldstad als Rotterdam, met één van de grootste havens van Europa, nog geen grote internationale luchthaven heeft. Dit is hét perfecte moment om te gaan investeren in Rotterdam. Het geld is er al, namelijk het geld dat overblijft zodra politici en Schiphol Group een verstandig besluit nemen: Lelystad afblazen!


woensdag 18 maart 2015

Groningen Airport voert gesprekken over lijndienst naar Manchester.

Groningen Airport voert gesprekken over de totstandkoming van een lijndienst naar Manchester, zo meldt de luchthaven op haar website. Om een beter inzicht te krijgen over marktvraag vanuit noord Nederland, worden zakelijke reizigers verzocht om een korte enquête in te vullen.

De luchthaven probeert middels deze enquête duidelijkheid te verschaffen over de behoefte van de zakelijke reizigers. Er worden vragen gesteld over welk dagdeel het meest geschikt is, hoe vaak er gevlogen moet worden om een lijndienst interessant te maken en of er ook behoefte is aan overstapmogelijkheden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om overstapmogelijkheden naar Belfast, Aberdeen en Edinburgh. Dit duidt er op dat de gesprekken worden gehouden met Flybe, de grootste onafhankelijke regionale luchtvaartmaatschappij in Europa.

De enquête vindt u hier: http://www.groningenairport.nl/manchester/


maandag 2 maart 2015

Groningen Airport op de Stemwijzer

2 maart 2015 - 16:40




In zowel de Stemwijzer van de provincie Groningen als die van de provincie Drenthe wordt er een stelling gewijd aan Groningen Airport Eelde. Wat zeggen de partijen? En wat is de mening van de deelnemers?

Drenthe


De stelling in de stemwijzer luidt: "Als vliegveld Eelde in de problemen komt, moet de provincie Drenthe financiële steun geven."

48% procent van de tot nu toe 8932 deelnemers is het daarmee eens. 39% is het oneens en de overige 13% heeft geen van beide ingevuld.

Van de 12 politieke partijen zijn 7 partijen het eens met de stelling en 5 partijen oneens. De SGP stelt wel de eis dat de luchthaven met een gedegen plan komt. De PVV, VVD, Sterk Lokaal en 50Plus vinden een luchthaven van groot economisch belang. Ook Senioren Belang Noord en de PVDA steunen de stelling.

De tegenstanders vinden dat de luchthaven de eigen broek moet ophouden. Overleven zonder overheidssubsidies, aldus de SP. Het CDA is in het beginsel positief over de luchthaven en merkt op dat een luchthaven van groot belang is voor de economische ontwikkeling van Drenthe, maar dat betekent niet dat onbeperkt en zonder plannen provinciale financiën beschikbaar zijn. GroenLinks is fel tegen. Ook de ChristenUnie en D66 zijn tegen deze stelling.


Groningen


De stelling in de Stemwijzer luidt: "De provincie moet meebetalen aan het voortbestaan van vliegveld Eelde."

66% van de tot nu toe 14450 deelnemers is het daarmee eens. 23% is het oneens en de overige 11% heeft geen van beide ingevuld of heeft geen mening.

Van de 19 politieke partijen zijn 13 partijen het eens met de stelling, 5 partijen oneens en de D66 heeft geen van beide ingevuld. De voorstanders vinden een luchthaven belangrijk voor de bereikbaarheid, werkgelegenheid en economische ontwikkeling van Groningen.

De PVV stelt voor om de baan te verlengen naar 3500 meter en luchtvracht mogelijk te maken. Ook de partijen Red het Noorden en Partij van het Noorden zien luchtvracht wel zitten. Groningen Centraal! stelt voor om een geheel nieuwe luchthaven te bouwen op Gronings grondgebied. Ook 50Plus, CDA, VCP, MenS, Vrij Mandaat, PVDA, ChristenUnie en VVD steunen deze stelling. De D66 heeft 'geen van beide' ingevuld. D66 vindt dat de luchthaven de kans moet krijgen om zichzelf te bewijzen, maar dat de provincie erg waakzaam moet zijn zodat niet onnodig publiek geld geïnvesteerd wordt.

De 5 tegenstander hebben hiervoor uiteenlopende meningen. GroenLinks stelt dat vliegen de meest vervuilende soort van vervoer is en vindt daarom dat overheid niet hierin moet investeren. De SP ziet liever dat dit gemeenschapsgeld wordt geïnvesteerd in de directe woonomgeving en leefbaarheid van de provincie, dan in deze bodemloze put. De partij Grunnegers veur Stad en Ommelaan stelt dat met het oog op een nog te ontwikkelen energie eiland op zee, met daarop een haven en vliegveld, investeren in Eelde niet nodig is. Ook de Partij voor de Dieren en de Seniorenpartij Groningen zijn tegen.


Conclusie


De Groningers staan positiever tegenover de luchthaven dan Drentenaren, zowel bij het volk als bij de partijen. Maar ook in Drenthe wil een ruime meerderheid van de partijen en de mensen blijven investeren in de luchthaven. Veel partijen vinden Groningen Airport belangrijk voor de economie en bereikbaarheid van de provincie. Opvallend is dat de ChristenUnie in Drenthe tegen is, terwijl de Groningse ChristenUnie wél wil investeren.



dinsdag 17 februari 2015

Volle vluchten in krokusvakantie

17 februari 2015 - 23:21

De krokusvakantie zorgt voor volle vluchten op Groningen Airport Eelde. Zowel bij Neckermann Reizen als bij Internoord Reizen zijn zo goed als alle vakanties naar de Canarische Eilanden uitverkocht. Op de vluchten naar de wintersportbestemmingen Salzburg en Innsbruck heeft Transavia nog wel enkele plaatsen over in het vliegtuig, maar ook hier gaat het echt om de allerlaatste plekjes.

Voor wie nog een reisje wil boeken in de vakantie moet het hebben van Londen en Gdansk. Alleen de vluchten naar Londen van donderdag 19 februari en vrijdag 20 februari zijn al bijna volgeboekt.



Reactie op artikel DVHN

17 februari 2015 - 12:15

In het Dagblad van het Noorden van vanmorgen staat een klein artikel over de verwarring over de lijndienst naar Barcelona. Het artikel stelt dat ik de informatie over Vueling naar buiten heb gebracht omdat er één geel vlekje op de boekingssite van Vueling staat. Dat was inderdaad een aanwijzing voor mij om er dieper in te duiken, maar het bleef niet bij deze aanwijzing alleen. Zo bevestigde het webcare team van Vueling dit verhaal en staat Groningen in de lijst met bestemmingen. Meer hierover staat in mijn vorige bericht.

@Airportnieuws wordt in het artikel het 'onofficiële Twitteraccount van Groningen Airport Eelde' genoemd. Mijn doel is om het nieuws rondom de luchthaven te verzamelen op één Twitteraccount. Daarnaast vul ik die informatie aan op dit blog, zoals vervoerscijfers en reacties op onjuiste informatie. Ik ben een fervent liefhebber van de luchthaven, maar ben op geen enkele manier verwant aan de luchthaven. Dat ik veel over de luchthaven Tweet, maakt @Airportnieuws nog geen onofficieel Twitteraccount van Groningen Airport Eelde.


maandag 16 februari 2015

Nieuwe route naar Barcelona? Eelde weet van niets.

16 februari 2015 - 08:59

Gisteravond bracht Airportnieuws het nieuws dat Vueling terugkeert op Groningen Airport naar buiten. Een lijndienst naar Barcelona, startend op 27 juni 2015, zo meldt de Spaanse low-cost carrier. Deze informatie is gebaseerd op informatie op de website van Vueling en een bevestiging van het webcare team op Twitter. Het webcare team bevestigde letterlijk aan een klant (in het Catalaans) dat de lijndienst van start gaat op 27 juni.




Reden genoeg voor RTV Drenthe en RTV Noord om hier verder in te duiken, en wat blijkt? De directie van Groningen Airport Eelde weet van niets. 'Een dom foutje van Vueling', zo meldt de luchthaven. Maar hoe is het mogelijk dat Groningen opeens verschijnt in het boekingssysteem van Vueling? Waarschijnlijk zullen we het nooit te weten komen... Of komt er alsnog een verrassing aan? Wordt vervolgd.


 
Update 09:43, Groningen Airport heeft nu ook aan mij laten weten dat dit inderdaad niet klopt. Van mijn kant excuses dat ik meteen zo groots gemeld heb dat er een nieuwe lijndienst komt, zonder eerst bevestiging te vragen bij de luchthaven. Ik probeer er nog achter te komen waarom Groningen verschijnt (momenteel nog steeds) in het bestemmingenoverzicht van Vueling.

Update 25 juni 2015, het blijkt te gaan om een chartervlucht. Deze vlucht is per ongeluk in het boekingssysteem van Vueling terecht gekomen.





zondag 1 februari 2015

Voor de reiziger: Simpel van Groningen naar Londen!


Vanaf Groningen Airport Eelde vliegt de Britse maatschappij Flybe dagelijks in een uur naar de wereldstad Londen. Simpel, snel en goedkoop. In deze gids wordt kort in stappen uitgelegd wat je allemaal moet regelen.


1. Boek een vlucht 


Flybe vliegt dagelijks vanaf Groningen Airport Eelde naar London-Southend Airport. Op dinsdag en donderdag zijn er zelfs twee vluchten. Tickets kun je boeken op de site van Flybe (site Flybe), de prijzen beginnen bij €29,81 enkele reis.





2. Vliegen vanaf Eelde


Online inchecken is niet mogelijk voor deze vlucht. Je moet je dus ten alle tijden melden bij de incheckbalie op de luchthaven. Wees daarom minstens een uur van te voren aanwezig op de luchthaven. Je kunt natuurlijk een grote koffer meenemen naar Londen, maar voor een citytrip is handbagage genoeg. Voor handbagage betaal je niets. Wel zijn er regels verbonden aan handbagage:

  • Eén stuk bagage per reiziger
  • Maximaal 7 kilogram.
  • De maximale afmetingen zijn 49x37x22cm
Voor specifiekere informatie over hand- en ruimbagage kun je de site van Flybe er eens op naslaan (bagageregels Flybe). Deze vlucht wordt uitgevoerd door Stobart Air, dus let op dat je onder het kopje 'Stobart Air' kijkt.

Eelde is een kleine en snelle luchthaven. Weinig wachttijd en overzichtelijk. Er is een restaurant en achter de controle bevindt zich een tax-free shop. Parkeren op de luchthaven is er net als op andere luchthavens kostbaar, maar wel naast de ingang (Parkeren Groningen Airport). Met het openbaar vervoer is Eelde ook goed bereikbaar, met stadslijn 2 Groningen - De Punt.


3. Aankomst op Southend Airport


Southend is weliswaar een grotere luchthaven dan Eelde, maar nog steeds heel overzichtelijk en kleinschalig. Zodra je bent uitgestapt en eventueel je koffers hebt opgehaald, sta je binnen een kwartier op het treinperron. Een treinticket koop je gemakkelijk vooraf op de site van Greater Anglia (treinticket kopen) of bij de ticketbalie en ticketautomaten op het station. Een enkele reis naar het station London Stratford kost £12,60 (€16,78) en duurt 40 minuten. Op Stratford kun je overstappen op de Londense metro, de meest makkelijke manier om je voort te bewegen in deze grote stad. De trein rijdt nog verder door, naar Liverpool Street Station. Dit station is gelegen in het hart van de stad. De reis hiernaartoe duurt ongeveer 53 minuten en kost £15,50 (€20,64). Ook hier kun je overstappen op de metro.


4. Vervoer in Londen


De meest geschikte manier om van A naar B te komen is door middel van de metro. Met de metro kom je eigenlijk overal, van buitenwijken tot toeristische attracties. Op ieder metrostation kun je een kaart van het metronetwerk krijgen (kaart metronetwerk) en een kaartje kopen.

Een los kaartje is duur. Veel goedkoper én handiger is de zogenaamde Oyster Card, een oplaadbare kaart vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart. De kaart opladen kan op ieder station bij de automaten. Reis je veel en kom je over de prijs van een dagkaart heen? Dan houd de kaart hier rekening mee en betaal je nooit meer dan de prijs van een dagkaart. De aanschaf van een Oyster Card kost je £3 (€3,99). Daarna kun je de kaart op elk gewenst moment met elk gewenst bedrag opladen. De kaart kun je vooraf bestellen op internet, inclusief tegoed. De kaart wordt dan per post verzonden (kaart bestellen). Zo ga je voorbereid op reis!

Een andere mogelijkheid is om een London Travelcard aan te schaffen. De Travelcard is een papieren kaart voor 1 of 7 dagen. De Travelcard voor een week is voordeliger in vergelijking met Oyster in het geval je van plan bent om meerdere dagen in het centrum van Londen te verblijven en in die periode veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer. De Oyster Card gaat weliswaar nooit over de dagkaartprijs van een Travelcard heen, maar berekend dit iedere dag opnieuw. Een weekkaart is voordeliger dan zeven keer een dagkaart. Blijf je slechts 2 of 3 dagen, dan is de Oyster kaart voordeliger. Zeker als je ook buiten het centrum wil reizen.


5. London Pass 


Ben je van plan om veel grote attracties te gaan bezoeken? Dan is de London Pass een handige aankoop! Met de London Pass krijg je toegang tot 60 grote attracties in Londen. Je hoeft geen kaartje te kopen ter plekke, dat scheelt veel wachttijd. Een pas voor één dag kost £49 (€65,24). Je kunt er ook een transportkaart bij kopen, er komt dan £9 (€11,98) bij de prijs op. Met deze kaart kun je op werkdagen na 09:30 en het weekend gratis reizen. De transportkaart op de London Pass is dus goedkoper dan de Oyster Card, maar de transportkaart kan alleen gekocht worden in combinatie met de London Pass. Voor meer prijzen en uitleg, raadpleeg de site van London Pass. Ook deze pas kun je al in Nederland bestellen en laten bezorgen.