Verbinding Manchester


Groningen Airport Eelde is in gesprek met Sun-Air of Scandinavia om een verbinding op te zetten naar Manchester. Op 29 maart 2016 werd bekend dat Sun-Air slots heeft gekregen om twee keer per dag tussen Groningen en Manchester te vliegen met een Dornier 328JET met plaats voor 32 passagiers vanaf 22 augustus 2016. Sun-Air is een franchiseonderneming onder de vlag van British Airways. Op deze pagina wordt informatie verzameld over deze vliegverbinding.

De stad

Manchester is met een metropoolregio van 2,6 miljoen inwoners na Londen de grootste stad van Groot-Brittannië. De stad staat bekend als een jonge en levendige stad en wordt op toeristisch niveau veel gezien als de 'rivaal' van Londen. De stad heeft twee grote universiteiten, twee grote voetbalclubs en het belangrijkste: het is zakelijk gezien een zeer interessante stad.

De luchthaven

Manchester Airport is na Heathrow en Gatwick de grootste luchthaven van Groot-Brittannië. De luchthaven verwerkt jaarlijks 23 miljoen reizigers. Het is echter geen hub, er is relatief weinig transitverkeer. Maar de mogelijkheden zijn er zeker. Als Sun-Air vanaf Groningen naar Manchester gaat vliegen, zal dat in samenwerking met British Airways gebeuren. British Airways is een Oneworld member, dat zal betekenen dat er op Manchester kan worden overgestapt naar een aantal andere belangrijke bestemmingen:

  • New-York, Philadelphia en Chicago met American Airlines
  • Londen Heathrow met British Airways

Als Sun-Air ook een samenwerking aangaat met Flybe, zijn er ook veel overstappen mogelijk naar Britse en Ierse bestemmingen zoals Aberdeen, Belfast en Edinburgh.


De maatschappij

Sun-Air of Scandinavia is van oorsprong een Deense maatschappij met haar thuisbasis op Billund Airport. De maatschappij opereert als franchisemaatschappij voor British Airways. Het logo op het vliegtuig is van British Airways en ook de ticketverkoop gaat via BA. Sun-Air vliegt bijna uitsluitend met Fairchild Dorner 328JET toestellen, waarvan ze er 15 hebben. In dit toestel is plaats voor 32 passagiers. Routes die Sun-Air vliegt zijn over het algemeen dunne routes, bijvoorbeeld vanuit de Deense regionale luchthavens naar Gothenburg, Stockholm of Oslo. Maar ook vanuit Billund naar Manchester en Brussel.