Airportnieuws is nu FlyGRQ

Deze website wordt niet meer onderhouden

zondag 30 oktober 2016

Ook Corendon zet in op Griekenland vanaf Eelde


Corendon breidt het aanbod op Groningen Airport Eelde komende zomer uit met Kos en Heraklion. Beide vluchten starten in april en worden in combinatie met Eindhoven eenmaal per week aangevlogen, blijkt uit het boekingssysteem van de airline. De vluchten worden uitgevoerd door Corendon Dutch Airlines, de Nederlandse tak van het Turkse Corendon.

PH-CDF van Corendon Dutch Airlines (Aviation Ams, Wikimedia Commons)

Vorige week liet ook TUI weten naar Heraklion te gaan vliegen vanaf Eelde. Naast TUI vliegt ook Transavia twee keer per week naar de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta. Het aantal vluchten naar Heraklion vanaf Eelde komt daardoor uit op vijf per week.

Kos werd in het verleden altijd aangeboden door Transavia, maar in februari dit jaar werden deze vluchten geschrapt in verband met de vluchtelingenproblematiek op het eiland. Nu de problematiek weer onder controle lijkt te zijn, neemt het aantal boekingen naar de Griekse eilanden weer toe.

Naast Kos en Heraklion blijft Corendon ook naar Antalya vliegen vanaf Eelde. De frequentie gaat wel omlaag van twee vluchten naar een vlucht per week.









donderdag 27 oktober 2016

Groningen Airport kan mogelijk profiteren van extensieve groeiplannen CityJet op Southend Airport



De luchthaven van Groningen kan mogelijk profiteren van een extreme groei op Southend Airport. De Ierse regionale maatschappij CityJet gaat waarschijnlijk 18 nieuwe routes openen op Southend Airport. De maatschappij stationeert daarvoor vier vliegtuigen op de luchthaven.

De aankondiging van CityJet is mogelijk een laatste stap in de fusieonderhandelingen tussen Stobart Air en CityJet. De Stobart Group is eigenaar van Southend Airport en hun eigen maatschappij Stobart Air voert al drie routes uit vanuit deze luchthaven, waaronder een dagelijkse vlucht naar Groningen.

De eerste Sukhoi Superjet van CityJet werd deze zomer geleverd

CityJet heeft plannen om de nieuwe Sukhoi Superjets die de komende tijd worden geleverd te baseren op Southend. De routes zouden deze zomer al kunnen starten. Wat de gevolgen zijn voor de Groningse route is nog onbekend, maar het zou kunnen betekenen dat CityJet verschillende overstapmogelijkheden gaat aanbieden op Southend Airport. Twee bestemmingen die worden genoemd zijn Dublin en Edinburgh.








Drukte op Groningen Airport door mist op Schiphol


Drie vluchten van KLM zijn vanochtend uitgeweken naar Groningen Airport Eelde door verlaagde zichtomstandigheden op Schiphol. De wachttijden voor een landing op Schiphol waren zo ver opgelopen, dat tientallen vluchten zijn uitgeweken naar andere luchthavens, waaronder Groningen.

Groningen Airport ontving vluchten uit Manchester, Berlijn en Parijs. Een vierde toestel op het platform, een Sukhoi Superjet van Gazpromavia, kwam zoals gepland gisteravond aan uit Moskou. Een vijfde toestel is een lang vertraagde Corendon vlucht die al om 09:15 naar Eindhoven had moeten vertrekken, maar ook die luchthaven heeft te kampen met mist. Dit toestel vertrok uiteindelijk om 11:16.













woensdag 26 oktober 2016

Sukhoi Superjet op Groningen Airport


Woensdagavond komt de Sukhoi Superjet naar Groningen Airport Eelde. Dit nieuwe toestel van Gazpromavia komt rechtstreeks uit Moskou gevlogen. Het toestel van Russische makelij is vooral in Rusland actief. In Europa zijn nog maar twee van dit soort toestellen in gebruik.

De Sukhoi vertrekt weer naar Moskou op vrijdag rond drie uur in de middag. Waarom het toestel naar Eelde komt is niet bekend.

Gazpromavia Sukhoi Superjet (Wikimedia Commons)



TUIfly in de zomer naar Gran Canaria en Kreta vanaf Eelde


Luchtvaartmaatschappij TUIfly breidt het aantal vluchten vanaf Groningen Airport Eelde fors uit. De maatschappij maakt bekend dat de nieuwe lijndienst naar Gran Canaria die op 29 oktober van start gaat wordt doorgetrokken in de zomermaanden. Daarnaast start de maatschappij met vluchten naar Heraklion, Kreta.


Twee keer per week naar Kreta
De dienst naar Heraklion start op 20 april. In eerste instantie wordt er één keer per week gevlogen, vanaf juni wordt de frequentie verhoogd naar twee keer per week. TUI gaat hiermee de directe concurrentie aan met Transavia, die ook twee keer per week naar Heraklion vliegt vanaf Eelde. Ook Corendon heeft plannen om naar Kreta te gaan vliegen vanaf Eelde.

Antalya zonder tussenstop
In het zomerseizoen van 2016 vloog TUI twee keer per week naar Antalya. Ook deze lijndienst blijft niet ongewijzigd, want in plaats van een tussenstop op Eindhoven wordt er in 2017 rechtstreeks gevlogen. In het zomerseizoen van 2017 komt het aantal TUI vluchten hiermee uit op zes per week.





donderdag 13 oktober 2016

Traumahelikopter verhuist 27 oktober definitief naar Eelde


Vanaf 27 oktober zal het Mobiel Medisch Team (MMT) met de traumahelikopter en het MMT-voertuig gestationeerd zijn op Groningen Airport Eelde. Na ruim vijftien jaar verhuist de standplaats van de traumaheli van de daklocatie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen naar Eelde. Vanaf daar zal het team 24 uur per dag paraat zijn om met de traumahelikopter en het MMT-voertuig gespecialiseerde acute zorg te verlenen bij ernstige ongevallen.


Rond 7.30 uur 's ochtends vliegt het MMT op donderdag 27 oktober voor het laatst met de traumahelikopter vanaf de huidige standplaats op het dak van het UMCG. Het helikopterdek van het UMCG blijft ook na de verhuizing in gebruik om patiënten snel met de traumahelikopter naar het ziekenhuis te brengen als dat noodzakelijk is. Echter, de standplaats van het MMT met de traumahelikopter en het MMT-voertuig is voortaan op Eelde.

“We zijn verheugd dat we op Groningen Airport Eelde een goed alternatief voor de standplaats van de traumaheli hebben gevonden, passend bij de activiteiten van een luchthaven,” aldus Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG. “We bedanken de omwonenden van het UMCG voor hun geduld en het begrip dat zij - ondanks het geluidsoverlast - al die jaren hebben getoond voor het levensreddende werk van het MMT. Ook op de nieuwe standplaats zullen we nadrukkelijk rekening houden met de geluidsaspecten van de vliegoperaties van het MMT om eventueel geluidshinder voor omwonenden van de luchthaven zoveel mogelijk te beperken.”

Betere landelijke spreiding
Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan het MMT met de traumahelikopter meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde acute zorg voorzien. Het team kan bijvoorbeeld vier minuten sneller de provincie Overijssel bereiken. Dat zijn kostbare minuten als elke seconde telt. Ook wordt met de nieuwe standplaats voorzien in een betere landelijke spreiding van de MMT-helikopters en dekking van Nederland.

Mobiel Medisch Team 
Het MMT wordt opgeroepen door de Meldkamer Noord Nederland als patiënten in acuut levensgevaar zijn en in aanvulling op de ambulancezorg. De traumahelikopter wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. In 2015 is het MMT 1799 keer ingezet, waarvan 1333 met de traumahelikopter en 421 met de auto en 45 inzetten in Duitsland. Het MMT is vanaf oktober 2000 operationeel met het MMT-voertuig en vanaf november 2001 met de traumahelikopter. Sinds 2011 vliegt het MMT ook ’s nachts.





vrijdag 7 oktober 2016

Nachtslots op Schiphol zijn op, TUI moet schema wijzigen


Luchtvaartmaatschappij TUIfly heeft het schema van dit najaar moeten wijzigen door een tekort aan nachtslots op Schiphol. De wet staat 32.000 nachtbewegingen toe, maar die zijn voor dit jaar al zo goed als op. De (onafhankelijke) slotcoördinatie heeft daarom beperkingen opgelegd aan TUI, waardoor vluchten niet meer in de nachten kunnen vertrekken of landen. Dezelfde problematiek speelt ook bij Corendon Dutch Airlines, maar deze maatschappij heeft in tegenstelling tot TUI nog slots over uit het verleden.


Reizigers de dupe
TUI is niet meer in staat het huidige schema uit te voeren. Verschillende vluchten op de regionale luchthavens worden daarom uitgevoerd met vliegtuigen van andere maatschappijen, zodat er meer ruimte over blijft om met de eigen vloot overdag vluchten uit te voeren vanaf Schiphol. Door wijzigingen in het vliegschema zijn veel vluchten uren of soms zelfs een dag vervroegd of verlaat. Daardoor missen reizigers een gedeelte van hun vakantie. De situatie duurt zeker nog de hele maand oktober, in november begint het winterschema. 

Freebird Air
Groningen Airport ontvangt zaterdag een Airbus A320 van Freebird Air. Dit toestel vervangt de reguliere vlucht naar Antalya. Vorige week werd er ook al een toestel van Corendon ingezet om het tekort op te vangen.









donderdag 6 oktober 2016

Onderzoek: Fors investeren in Groningen Airport uiteindelijk de goedkoopste optie


Het Dagblad van het Noorden heeft voortijdig beslag kunnen leggen op de onderzoeksrapporten van de onderzoeken die de aandeelhouders hebben laten verrichten over de toekomst van Groningen Airport Eelde. In deze rapporten worden drie scenario's besproken: stoppen met Eelde, doorgaan zoals het nu gaat of fors investeren. Onder de streep blijkt dat fors investeren op de lange termijn de goedkoopste optie is. Groningen Airport Eelde is van groot belang voor het vestigingsklimaat en blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan de regionale economie.

Persconferentie
De drie verantwoordelijke aandeelhouders presenteren vanmiddag de resultaten van het onderzoek. Een samenvatting valt nu alvast te lezen in het Dagblad van het Noorden of op dvhn.nl: Stoppen met Eelde is duurste optie






dinsdag 4 oktober 2016

Small Planet Airlines neemt deel van chartervluchten Neckermann over


De charterluchtvaartmaatschappij Small Planet Airlines, met haar basis in Duitsland, gaat vluchten uitvoeren voor reisorganisatie Neckermann (Thomas Cook). Deze charterluchtvaartmaatschappij wordt al veelvuldig ingezet voor de Thomas Cook groep in onder andere Duitsland, Engeland, Polen, Tsjechië en Hongarije. Small Planet Airlines is in 2009 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een  luchtvaartmaatschappij met een vloot van 21 vliegtuigen en bijna 2 miljoen passagiers per jaar.

Meer bestemmingen
Neckermann zet groots in op deze samenwerking, aangezien er voor zomer 2017 flink uitgebreid gaat worden op een groot aantal Middellandse Zee bestemmingen. Mede hierdoor zal Neckermann een aantal nieuwe vliegbestemmingen lanceren vanaf Schiphol, waaronder Kroatië. Transavia blijft ongeveer 85% van de chartervluchten uitvoeren, Small Planet neemt de overige 15% voor haar rekening. De bestemmingen die vanaf Amsterdam aangeboden gaan worden in samenwerking met Small Planet Airlines zijn: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Kreta, Kos, Rhodos, Kroatië (Split) en Mallorca.

Small Planet Airlines A320 (Wikimedia Commons, Maarten Visser)

Transavia blijft een belangrijke partner
“Neckermann heeft in Nederland reeds een jarenlange vruchtbare samenwerking met Transavia en benadrukt dat dit belangrijke partnership blijft bestaan. Ook dit jaar is samen met Transavia geïnvesteerd in productontwikkeling met de komst van nieuwe bestemmingen als Cómiso (Sicilië) en Costa de Almeria in Spanje. Small Planet Airlines zorgt echter voor een perfecte aanvulling op voornamelijk bestemmingen waar Neckermann behoefte heeft aan meer capaciteit en verdere productontwikkeling”, aldus Reinoud Koot, Commercieel Directeur Differentiated Products Neckermann.

Nederlandstalig personeel
Small Planet heeft ruim 500 medewerkers in dienst als vliegend personeel. De cabin crew is in 2015 volledig in nieuwe uniformen gestoken en op de vluchten, die voor Neckermann Nederland uitgevoerd worden vanaf Amsterdam, zal de crew altijd gedeeltelijk Nederlandstalig zijn.




Drone Hub op Groningen Airport Eelde


Samen met het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen gaat Groningen Airport Eelde (GAE) de ‘Drone Hub GAE’ opzetten. Het doel is om van de Hub een vooraanstaand kennis- en ontwikkelcentrum op het gebied van drones te maken, waarbij drones en de toepassingen hiervan centraal staan. Betrokken partijen zijn onder meer het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, ROC Noorderpoort, Rabobank Assen en Noord-Drenthe, MKB Noord, UMCG Ambulancezorg, Linear Aviation en Luchtverkeersleiding Nederland.

Don McCullough (Flickr)
Dynamische groeisector
“De dronessector kan worden beschouwd als een van de meest dynamische groeisectoren in de wereld. Deze hub op Groningen Airport Eelde trekt partijen aan die elkaar versterken en innovatie tot stand brengen en stimuleren,” aldus gedeputeerde Henk Brink. “Het oprichten van de Drone Hub is daarom een fantastisch initiatief dat de provincie Drenthe vol overtuiging steunt.” “We verwachten dan ook dat dit initiatief in de nabije toekomst werkgelegenheid voor Drenthe oplevert”, vult gedeputeerde Cees Bijl aan.

Vliegen op luchthaven
De Drone Hub vestigt zich op Groningen Airport Eelde. Dat is uniek omdat het vliegen met drones op en rond luchthavens wettelijk verboden is. GAE biedt echter als test- en lesluchthaven volop kansen voor het uiteindelijk in de toekomst integreren van drones met het overige luchtverkeer. De eerste taak waar de Drone Hub GAE zich mee bezig gaat houden is het juridisch mogelijk maken van het vliegen met drones op de luchthaven. Hierover moet allereerst afstemming met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) plaatsvinden. Betrokken partijen stellen als voorwaarde dat de veiligheid natuurlijk voorop staat. 

Praktijk 
De bedoeling van de Drone Hub is ook om een platform te bieden waarop marktpartijen, onderwijs en onderzoeksinstellingen de praktijktoepassingen van de drones gaan onderzoeken en te komen tot een opleiding om drones veilig te besturen. Verdere invulling van de hub staat nog open. Partijen die dit initiatief kunnen versterken, zijn van harte welkom om zich te melden.




zaterdag 1 oktober 2016

Opinie: Rotterdam Airport is de toekomst


Een compleet gerenoveerde terminal, meer bestemmingen en nieuwe horeca. Rotterdam Airport is klaar voor de toekomst. Steeds meer zakelijke reizigers kiezen voor het gemak van een regionale luchthaven. Onder andere Londen, Istanbul, Manchester, München, Barcelona, Berlijn, Wenen en vanaf vandaag Birmingham prijken op de bestemmingenlijst van Rotterdam.

Zonder luchthavenbesluit geen groei
Luchtvaartmaatschappijen staan te springen om vanaf Rotterdam te vliegen. De luchthaven moet helaas de meeste verzoeken afwijzen, aangezien de geluidsgrenzen zijn bereikt. Een nieuw luchthavenbesluit, met meer groeimogelijkheden, moet redding bieden. Schiphol Group, eigenaar van Rotterdam Airport, zet in op 2,9 miljoen passagiers in 2025. Vorig jaar waren dit er nog 1,7 miljoen. Het nieuwe luchthavenbesluit wordt in 2018 verwacht. Zonder besluit, is groei niet mogelijk.

Landside Rotterdam Airport - Wikimedia Commons
Trek metro E door
Dat de luchthaven wil groeien is aan alles te zien. De luchthaventerminal is grondig gerenoveerd en in oppervlakte toegenomen. Momenteel wordt gewerkt aan de renovatie van het platform. Vanuit de politiek wordt gepleit voor een directe metroverbinding, door metrolijn E bij halte Meijersplein af te takken richting de luchthaven. "De capaciteit tussen Meijersplein en Rotterdam Centraal moet sowieso verhoogd worden en hiervoor is een keerspoor nodig, gebruik deze kans dan meteen om onze luchthaven een hoogwaardige OV-verbinding te geven," aldus Rotterdams raadslid Mark de Boer in Metro.

Catering is belangrijk
Met ingang van 1 oktober neemt HMSHost een groot deel van de horecalocaties op de luchthaven over. De cateraar, onder andere actief op Schiphol en Utrecht Centraal, opent in 2018 locaties van La Place, Starbucks en Kiosko op de luchthaven. Een professioneel bedrijf zoals HMSHost maakt het luchthaven product nog sterker, horeca is namelijk een belangrijk onderdeel van de totale luchthaven ervaring.

Lelystad overbodig
Dat steeds meer reizigers kiezen voor Rotterdam Airport is niet gek. Schiphol is groot, druk en onhandig. Een regionale luchthaven is klein, snel en handig. Rotterdam Airport is daarnaast erg gunstig gelegen, centraal in de metropoolregio Rotterdam Den Haag met ruim drie miljoen inwoners binnen 30 minuten reistijd. In tegenstelling tot Lelystad, met slechts 400.000 inwoners binnen deze 30 minuten grens en ver van Rotterdam. Waarom bouwen we een luchthaven in een polder waar niemand woont? Zet in op groei van Schiphol, Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Lelystad is nergens voor nodig. De huidige regionale luchthavens zijn de toekomst.