Airportnieuws is nu FlyGRQ

Deze website wordt niet meer onderhouden

vrijdag 25 september 2015

Twee keer per dag naar Londen


Flybe gaat vaker vanaf Groningen Airport naar Londen vliegen. Nu vliegt Flybe 6 keer per week naar Londen, vanaf 24 oktober wordt dat 8 keer per week. Op dinsdag en donderdag wordt er twee keer gevlogen, één keer 's ochtends en één keer laat in de middag. Voor de passagier betekent dit meer flexibiliteit in vertrekmogelijkheden.

De laatste keer dat het mogelijk was om vanaf Groningen Airport op één dag heen en weer te vliegen naar een bestemming was in 2008, toen vloog VLM Airlines twee keer per dag naar Londen via Schiphol.

Begin deze week maakte Flybe bekend dat de route Londen-Münster wordt geschrapt vanaf 2 november. Daardoor is het mogelijk om de frequentie op de routes naar Groningen en Rennes (Frankrijk) te verhogen. Rennes gaat van 7 naar 9 vluchten per week. De route Londen-Caen wordt tijdelijk geschrapt tussen 3 januari en 17 februari en gaat daarna weer naar drie keer per week, in plaats van de eerder aangekondigde twee keer per week.

Klik hier voor het vliegschema.

 

dinsdag 22 september 2015

Transavia vaker vanaf Rotterdam en Eindhoven


Eindhoven Airport en Rotterdam Airport krijgen er per saldo vluchten bij. Op Eindhoven wordt de frequentie naar Kopenhagen en Barcelona verhoogd en op Rotterdam de frequentie van Boedapest, Rome, Wenen en Berlijn. Daar staat tegenover dat Nice en Bergerac worden geschrapt. De grootste groei komt voor rekening van Eindhoven Airport, het aantal gestationeerde vliegtuigen groeit daar van vier naar vijf stuks meldt luchtvaartnieuws.nl

Dat Transavia het aantal vluchten vanaf Eindhoven naar Barcelona bijna verdubbeld, is opvallend te noemen. Ryanair vliegt komende zomer al 6 keer per week naar Girona, 5 keer per week naar Reus en Vueling 4 keer per week naar El Prat. Het aanbod Eindhoven - Barcelona is daardoor ongekend hoog.

Eindhoven
  • Kopenhagen van 5 naar 12 vluchten per week
  • Barcelona van 8 naar 12 vluchten per week
  • Alicante van 7 naar 8 vluchten per week 
  • Istanbul Sabiha Gökçen wordt geschrapt
  • Nieuwe bestemmingen worden later bekend gemaakt
Rotterdam
  • Boedapest van 6 naar 12 vluchten per week
  • Rome van 6 naar 12 vluchten per week
  • Wenen van 6 naar 12 vluchten per week
  • Berlijn van 6 naar 12 vluchten per week
  • Nice wordt geschrapt
  • Bergerac wordt geschrapt (verplaatst naar Amsterdam)
Amsterdam
  • Nieuwe bestemming: Bergerac
  • Nieuwe bestemming: Dubrovnik
  • Nieuwe bestemming: Tel Aviv
  • Hogere frequenties voor 9 andere bestemmingen
Groningen, Weeze en Maastricht
  • De chartervluchten vanaf Weeze naar Mallorca worden waarschijnlijk geschrapt
  • Verder geen veranderingen

De komende maanden zullen volgens Transavia meer routes en frequenties aan het vluchtschema worden toegevoegd.



zaterdag 19 september 2015

Maastricht en Groningen Airport verzetten zich tegen gedifferentieerd heffingenbeleid


De Luchthavens van Maastricht en Groningen zijn het niet eens met het voorstel van staatssecretaris Mansveld om het heffingenbeleid van Luchtverkeersleiding Nederland te veranderen. De kosten van de luchtverkeersleiding worden betaald door de gebruikers van het luchtruim en de luchthavens, via een tariefsysteem dat gelijk is voor alle luchthavens. Dit 'One Group of Airport' systeem (OGA) staat onder druk, omdat Schiphol en KLM niet langer willen opdraaien voor de kleinere luchthavens in Nederland. Schiphol en KLM willen een gedifferentieerd heffingenbeleid, waardoor de kosten voor Maastricht en Groningen de pan uit rijzen.

De staatssecretaris heeft Paul Rüpp (regisseur heffingenbeleid, CDA) gevraagd om aanbevelingen te doen over deze transitie. Rüpp adviseerde in december 2014 in het Beleidsadvies Herziening Heffingenbeleid Luchtvaart om het OGA systeem los te laten en de luchthavens zelf verantwoordelijk te maken voor inkoop Torendienstverlening. Dit advies wordt door zowel Maastricht als Groningen niet onderschreven.

In veel landen wordt ook gewerkt met een soortgelijk OGA systeem en is daarom een gelegimiteerd systeem en niet oneigenlijk, zo stellen Maastricht en Groningen in hun commentaar. De twee regionale luchthavens beroepen zich daarnaast op het Verdrag van Chigaco, waarin staat dat de luchtverkeersdienstverlening een verantwoordelijkheid is van de Staat. Kostenverantwoordelijkheid hoort dus niet per definitie thuis bij de luchthavens. 'Aangezien Maastricht en Groningen uitwijkluchthavens zijn voor Schiphol, is het van belang dat een veilige afwikkeling van het luchtverkeer op nationaal niveau wordt geregeld.' Daarnaast wordt gesteld dat 'door het loslaten van OGA er een groot financieel probleem wordt gecreëerd en dit brengt de continuïteit van deze luchthavens serieus in gevaar.'

Groningen en Maastricht stellen voor om een gelijk speelveld te hanteren voor luchthavens van nationale betekenis, 'ook ten opzichte van militaire luchthavens met civiel medegebruik zoals Eindhoven.' Die luchthaven hoeft met dit voorgestelde beleid niet zelf op te draaien voor de kosten, omdat het onder militaire luchtverkeersleiding valt. 'Een gelijk speelveld houdt in dat het beleid t.a.v. luchtverkeersdienstverlening niet mag leiden tot lastenverzwaring.'

Aanstaande woensdag (23 september) wordt tijdens de hoorzitting 'luchtvaartnota' gesproken over dit onderwerp, directeur Heijmans van Maastricht Airport zal tijdens deze zitting het voorstel toelichten.




maandag 14 september 2015

Wizz Air lanceert zomerschema 2016

De Hongaarse low-cost carrier Wizz Air heeft het zomerschema van 2016 gepubliceerd. Voor Groningen Airport veranderd er vooralsnog niets. Wizz Air blijft zeker tot en met oktober 2016 twee keer in de week naar het Poolse Gdansk vliegen, op maandagmiddag en vrijdagmiddag. De vluchten vertrekken om 17:00 vanaf Groningen Airport.

Maastricht
De vluchten vanaf Maastricht naar Katowice verplaatsen naar woensdag en zondag. Voor komende winter staan deze vluchten gepland op maandag en vrijdag. De vluchten naar Boedapest worden ook verplaatst naar woensdag en zondag, nu is dat nog dinsdag en vrijdag.

Eindhoven
Vanaf Eindhoven Airport vliegt Wizz Air momenteel op 16 bestemmingen. Alleen de schema's van Brno en Warschau zijn nog niet bekend. Het aantal wekelijkse vluchten naar Poznan ligt nu op 4 per week, dat gaat terug naar 2 per week. Riga wordt juist vaker aangevlogen komende zomer, van 2 naar 3 per week.

Vlieg vanaf Groningen, via Gdansk door naar Warschau
Ook met de nieuwe dienstregeling is het weer mogelijk om vanaf Groningen, via Gdansk door te vliegen naar Warschau met Ryanair (Warschau-Modlin) of LOT Polish Airlines (Warschau-Chopin). In principe is het daarna mogelijk om met LOT de hele wereld over te vliegen

Let op, je dient wel twee losse tickets te kopen. Onderstaande tabel geeft aan wat er mogelijk is:

















zaterdag 5 september 2015

Wat denken de maatschappijen over Lelystad?


Lelystad, het moet dè 'vakantieluchthaven' van Nederland worden. Vol met low-cost maatschappijen als Transavia en Easyjet. Bedoeld om Schiphol te ontlasten. Maar hoe denken de luchtvaartmaatschappijen hier eigenlijk over?

Easyjet, voorzitter Carolyn McCall: 'Ons beleid is al jaren dat we op primaire luchthavens vliegen. Londen, Parijs, München, dat zijn bestemmingen waar onze belangen liggen. We popelen om op een uitgebreid Heathrow te vliegen. Lelystad, met alle respect, behoort niet tot onze plannen.' (Volkskrant, 5 september 2015)

Corendon, directeur Meijer: 'We plannen hier niet op en het zit zeker nu niet in onze toekomstplannen, projecties of prognoses!' Directeur Uslu voegt daar aan toe: 'We zijn nooit tegen Lelystad geweest, alleen heeft dat vliegveld zo zijn beperkingen zoals de nachtelijke sluiting. We willen onze toestellen zo efficiënt mogelijk inzetten en dus hebben we Schiphol toch nodig. Een toestel vertrekt in de nacht vanaf Schiphol naar Turkije, vliegt dan naar Lelystad, terug naar Turkije en komt tegen middernacht weer op Schiphol. Maar we verplaatsen onze operatie niet van Schiphol naar Lelystad. Vanwege de nachtvluchten blijven we op Schiphol en doen we Lelystad aan, net als Eindhoven en Eelde.' (Haarlems dagblad, maart 2014)

Transavia, directeur Nederland Ten Brink: 'De tarieven zijn aantrekkelijk op Lelystad, we zouden wel gek zijn als we daar geen gebruik van zullen maken. We gaan de komende tijd in gesprek hoe we dat vorm zullen geven.' (Nu.nl, 14 april 2014)

Arke, 'Arke laat alvast weten zijn uiterste best te gaan doen om zoveel mogelijk op Schiphol te blijven. Een woordvoerster benadrukt dat de grotere vliegtuigen van Arke helemaal niet kunnen landen op Lelystad. Vliegen vanaf Lelystad betekent bovendien extra kosten, omdat daar dan een extra afdeling moet worden opgezet om het vliegverkeer te regelen.' (Nu.nl, juni 2014) Bovendien: 'Klanten zitten er niet op te wachten', aldus directeur van de Velde (NOS, 28 maart 2015)

Norwegian heeft nog geen mededelingen gedaan over dit onderwerp. Norwegian is net als Easyjet een maatschappij dat veel op de grote luchthavens vliegt. Verplaatsing van de vluchten naar Lelystad is zeer onwaarschijnlijk.

Ryanair, Chief Marketing Officer Jacobs: 'Een scenario is dat we vanaf Schiphol zakelijke routes en vanaf Lelystad de meer toeristische routes gaan uitvoeren.' (Luchtvaartnieuws, 14 januari 2015)

Vueling breidt enorm uit op Schiphol en is al actief in Rotterdam. Vanaf 2016 vliegen ze ook naar Eindhoven en Maastricht. Ze hebben nog geen mening gegeven over Lelystad, maar de kans dat zij verhuizen naar Lelystad is minimaal.

Wizz Air is momenteel nog niet actief op Lelystad. Lelystad is bedoeld om Schiphol te ontlasten en niet om nieuwe maatschappijen aan te trekken. Wizz Air vliegt veel vanaf de secundaire luchthavens, in Nederland doen ze dat op Eindhoven, Maastricht en Groningen. De kans dat Wizz Air naar Lelystad komt is daarom groot. Maar dat is toch niet de bedoeling van Schiphol?

De conclusie is dat Transavia de enige partij is die daadwerkelijk bereid is gestationeerde vliegtuigen te verplaatsen naar Lelystad. Corendon wil wel vluchten verplaatsen, maar ziet niets in een basis. Ryanair (momenteel slechts vier keer per dag op Schiphol) wil wel gedeeltelijk naar Lelystad, maar ontlast Schiphol niet omdat ze er amper actief zijn. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor Wizz Air. Arke, Easyjet, Vueling en Norwegian gaan niet naar Lelystad.